Gemeente Voerendaal

\ 29/6/2009 - Provincie stelt 7 miljoen voor Avantislijn beschikbaar

Parkstad, Heerlen en Aachen (economisch) nog beter verbonden. Tijdens de vergadering van de Commissie Fysiek Domein afgelopen vrijdag heeft Provinciale Staten in het kader van de Agenda Treinverkeer besloten 7 miljoen bij te dragen aan het grensoverschrijdend openbaar vervoer in Parkstad. Deze 7 miljoen wordt ingezet voor de aanleg van de Avantislijn.

De Avantislijn loopt vanaf station Kerkrade via de stations Spekholzerheide, Avantis, Aachen-Richterich, Aachen West (RWTH) naar het hoofdstation van Aachen. De Avantislijn zorgt voor de verbinding tussen Parkstad Limburg, het science- en businesspark Avantis, de Campus RWTH en Aachen en is daarmee economisch van zeer groot belang voor de regio en de Provincie. Met de bijdrage komt de aanleg van de Avantislijn aan Nederlandse zijde dichterbij. De kosten voor de aanleg daarvan worden op 18 miljoen geraamd, op een totaal van 37 miljoen. Van de regio wordt een bijdrage van 2 miljoen verwacht. Daarmee voldoen Provincie en regio aan de voorwaarde voor een Rijksbijdrage van in totaal 9 miljoen. De Tweede Kamer beslist hierover na het zomerreces. Aan Duitse zijde wordt medio 2010 een besluit over de financiering van het Aachense deel verwacht. Er wordt naar gestreefd de Avantislijn vanaf 2013 te laten rijden.

Resultaat van goede samenwerking
Deze bijdragen zijn het resultaat van de goede samenwerking tussen Parkstad Limburg, gemeente Heerlen en de provincie Limburg op het gebied van het grensoverschrijdend openbaar vervoer. Verantwoordelijk portefeuillehouder Richard de Boer van Parkstad Limburg en wethouder Jos Offermans van Heerlen hierover: Door deze gezamenlijke inzet zitten we op het juiste spoor en staan de seinen op groen!.