Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
29-06-2009

Prestigieuze encyclopedie over het vroege christendom Brill Encyclopedia of Early Christianity. Authors, Texts, Ideas, and their Reception

Voor het eerst verschijnt binnenkort een encyclopedie die het vroege christendom in al zijn enorme verscheidenheid behandelt. Niet alleen `kerkelijke' auteurs of louter `ketterse' schrijvers komen daarin aan de orde. Maar ook stromingen die minder gemakkelijk in te delen zijn, zoals de Ebionieten: joodse volgelingen van Christus die zich bleven houden aan de geboden van de Thora. Ook Gnostici komen aan bod: een stroming die de schepping toedichtte aan een lagere godheid en orthodoxe christenen, wier ideeën de kerkelijke traditie grotendeels hebben gevormd. Leidraad is de continuïteit in ideeën tussen verschillende auteurs en stromingen en de invloed daarvan. De Brill Encyclopedia of Early Christianity zal zowel online als digitaal verschijnen en gebonden in de vorm van vijf banden.

Paul van Geest (1964) en Bert Jan Lietaert Peerbolte (1963) zijn de chief editors van de encyclopedie. Van Geest is hoogleraar Augustijnse Studies aan de theologische faculteit van de VU en aan de Faculteit voor Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Lietaert Peerbolte is hoogleraar Nieuwe Testament aan de theologische faculteit aan de VU. Beiden zijn verbonden aan het nieuwe VU Instituut VISOR (VU Institute for the Study of Religion, Culture and Society).