Rechtbank 's-Hertogenbosch


Hof beveelt vervolging organisator NK Mountainbike (2007)

29 juni 2009, âs-Hertogenbosch - Op 23 juni 2009 heeft de raadkamer van het gerechtshof âs-Hertogenbosch uitspraak gedaan in de beklagzaak tegen de organisator van het Nederlands Kampioenschap (NK) Mountainbike 2007. Het hof verklaart het beklag gegrond en beveelt de strafrechtelijke vervolging van de organisator wegens het overtreden van de Flora- en Faunawet. Het beklag werd ingediend door een stichting die opkomt voor het welzijn van dassen.

Art. 12 Sv
Het gaat in deze zaak om een zogeheten ex artikel 12 Strafvorderingzaak. Dit zijn zaken waarin een klacht van een rechtstreeks belanghebbende behandeld wordt, nadat een officier van justitie besloten heeft om een verdachte niet (verder) te vervolgen en de belanghebbende het daar niet mee eens is.

NK Mountainbike 2007
Op 21 en 22 juli 2007 werd in een gebied waar veel dassen voorkomen het NK Mountainbike gehouden. De stichting vond dat de organisator hiermee in strijd met de wet handelde door opzettelijk dassen in hun leefmilieu aan te tasten , door een dassenburcht te verstoren door het zonder ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet een wielerwedstrijd te organiseren. De stichting deed hiervan aangifte. De officier van justitie besloot indertijd de wedstrijdorganisatie niet strafrechtelijk te vervolgen.

De stichting kon zich niet vinden in de beslissing van het openbaar ministerie om geen gevolg te geven aan haar aangifte tegen de organisator. Ze diende een klacht in bij de raadkamer van het gerechtshof âs-Hertogenbosch.

Beslissing
De aard en omvang van deze zaak en de aanwijzingen in het dossier voor de mogelijk gepleegde strafbare feiten, zijn voor het hof redenen om het beklag gegrond te verklaren. Dit houdt in dat strafrechtelijke vervolging tegen de wedstrijdorganisatie van het NK Moutainbike 2007 wordt bevolen.

Tegen de beslissing van het hof is geen hoger beroep of cassatie mogelijk.

LJ Nummer

BJ0656

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 29 juni 2009 Naar boven