Elly Ameling Prijs 2009 voor het Nieuw Trombone Collectief

29/06/2009 10:55

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Rotterdam, 24 juni 2009. De Elly Ameling Prijs voor muziek van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is dit jaar toegekend aan het Nieuw Trombone Collectief. De jury, bestaande uit Neil Wallace (voorzitter), Hans Koolmees, Mijke Loeven, Dick Pakkert en Leo Vervelde heeft met de prijs het werk van dit gedreven, vernieuwend ensemble willen bekronen. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 13 november in het Stadhuis te Rotterdam.

Het Nieuw Trombone Collectief heeft in zijn relatief korte bestaan een onvergelijkbare plaats veroverd in de ensemblewereld, zowel in Nederland als internationaal. Deze 10 vooraanstaande trombonisten, allemaal leden van de belangrijkste symfonieorkesten en actief als docenten, zijn na hun studie in Rotterdam samen verdergegaan als ensemble.

Het Slide Factory Trombone Festival, dat sinds 2005 georganiseerd wordt door het Nieuw Trombone Collectief, heeft een enorme internationale uitstraling en is tegelijkertijd een festival dat bij de stad Rotterdam hoort. Maar het Nieuw Trombone Collectief betekent ook veel meer voor Rotterdam: ze spelen - even weergaloos als op het podium van de Doelen en het Concertgebouw - in de wijken in het kader van de cultuurparticipatie en bereiken daarmee publiek die normaal gesproken niet naar de concertzaal zou gaan.

Muzikaliteit, creativiteit en saamhorigheid gaan bij het Nieuw Trombone Collectief hand in hand. Het ensemble presenteert steeds verrassende en vernieuwende programma's op topniveau, zonder daarbij de traditie van de trombone als klassiek instrument uit het oog te verliezen.

Uit het juryrapport: "In alles wat ze doen, loopt hun verbondenheid met de stad. Niet al te nadrukkelijk, wel steeds aanwezig".

Over de Elly Ameling Prijs

De Elly Ameling Prijs Rotterdam voor muziek werd in 2000 door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland ingesteld. De prijs is bestemd voor musici die wonen en/of werken in het Rijnmondgebied en wordt elke drie jaar toegekend. In de tussenjaren worden respectievelijk de Anna Blaman Prijs voor literatuur en de Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten uitgereikt.