Gemeente Heemskerk


maandag, 29 juni 2009

Veteranendag in Heemskerk goed bezocht

Afgelopen zaterdag 27 juni was de landelijke veteranendag. Deze dag werd voor het eerst ook in Heemskerk georganiseerd. In 'De Nozem en de Non' verzamelden zich mensen die gediend hebben in de Tweede Wereldoorlog, in de acties in de jaren 1947-1953 in Indonesië maar ook in de recentere geschiedenis in Libanon en Bosnië. Voor veel mensen was het de eerste keer dat zij na afloop van hun diensttijd, op een dergelijke manier terugkeken en geëerd werden voor hun inzet.

Burgemeester Nawijn heette alle aanwezigen welkom en benadrukte in zijn speech het belang van veteranendag: U hebt letterlijk en figuurlijk 'gevochten voor vrede'. In zijn toespraak haalde kolonel Wertheim aan dat naast lichamelijke verwondingen ook in de geest van de mensen nogal wat is gebeurd. Al met al een gezellige dag met een serieuze ondertoon die door iedereen werd gewaardeerd.

Oorlogveteranen
Er zijn in de gemeente Heemskerk 248 oorlogsveteranen woonachtig. Dit zijn niet alleen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook veteranen vanuit bijvoorbeeld Nieuw Guinea, Libanon, Afghanistan etc. Het betreft vooral mensen die zijn ingezet op zogenoemde vredesmissies in de wereld.

Het was de eerste keer dat de gemeente op voorspraak van enkele veteranen op deze nationale dag van de veteranen op lokaal niveau aandacht besteedde aan de veteranen. Tot voor enkele jaren was het gebruikelijk dat de veteranen op de viering van 5 mei in Wageningen aanwezig waren. Nadat prins Bernhard is overleden is besloten de veteranen op andere wijze in het zonnetje te zetten. Na een voorzichtige start in het land zijn steeds meer gemeenten er toe overgegaan om een veteranendag te organiseren.

---