NIBRA

Brand Langelandseweg, Nootdorp

Nootdorp 28 juni 2009
Vannacht rond kwart over vijf heeft een brand in een tuinbouwbedrijf aan de Langelandseweg enorme schade aangericht. In het bedrijf werden chrysanten geteelt. De kassen werden door het vuur zwaar beschadigd en gewassen gingen verloren. Bij de brand vielen geen gewonden.

De tuinder werd wakker doordat zijn buurman aan de deur stond en de brand melde. Toen hij poolshoogte ging nemen zag hij dat de kassen vol stonden met rook en het schermdoek in brand was.

Bij aankomst van de brandweer stond het bedrijf met een oppervlakte van 6 hectare al voor een groot deel in brand. Het vuur plantte zich in het bedrijf voort via het schermdoek en diverse kunststoffen. Vanwege het gevaar van vallend glas kon de brandweer de kassen niet in en moest het vuur van buitenaf worden bestreden. Daarnaast moest branduitbreiding naar aangrenzende bedrijven worden voorkomen. Om daarvoor voldoende mensen en middelen te kunnen inzetten werd door de brandweer opgeschaald tot "grote brand".

De brand veroorzaakte veel rook. In verband met de mogelijke verspreiding van gevaarlijke stoffen werd een adviseur gevaarlijke stoffen ingezet. Hij kon in samenwerking met de tuinder constateren dat er geen gevaarlijke concentraties zouden verbrandden, omdat deze niet in de kassen opgeslagen stonden. De in het bedrijf aanwezige warmtekracht installatie en kantoorpand bleef behouden. Rond tien voor zeven kon het sein "brand meester" worden gegeven. De oorzaak van de brand en de totale omvang van de schade zijn nog niet bekend.

Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. De recherche van Bureau Pijnacker- Noordorp stelt een onderzoek in naar het onstaan van de brand. Zij heeft in de loop van de dag onderzoek gedaan, maar resultaten daarvan zijn nog niet bekend. De politie verzoekt wel een ieder die informatie heeft over de brand of over het ontstaan daarvan te bellen met de politie in Pijnacker-Nootdorp via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Zie voor foto's:
http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/1-branden/1875-grote-bran d-nootdorp