Stadsdeel Amsterdam Centrum


Fietsparkeerproef Raamplein van start

29 juni 2009

Vandaag gaat de fietsparkeerproef op het Raamplein van start. De proef is onderdeel van het Plan van Aanpak fietsparkeren in de binnenstad van Amsterdam. Met deze proef wordt bekeken welke fietsrekken een rustiger straatbeeld geven. De proef duurt zes maanden.

Het plein is tijdelijk verdeeld in een deel bestemd voor autoparkeervakken en een deel met fietsrekken. Met deze proef wordt ook bekeken of het Raamplein een goede plek is voor bezoekers rond het uitgaanscentrum Leidseplein om de fiets neer te zetten. In dit gebied is namelijk een grote behoefte aan meer fietsrekken. Uiteindelijk wordt het plein ingericht als verblijfsplein.

Dagelijks bestuurder Erik Koldenhof: De fiets is een belangrijk en veel gebruikt voertuig in de binnenstad van Amsterdam. Door deze proef kunnen we zien welke manier voor fietsers het meest praktisch is om hun fiets te parkeren. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten.

Meedenken nieuw fietsrek
Verschillende leveranciers van fietsrekken hebben de nieuwste modellen in bruikleen gegeven aan het stadsdeel. Mensen die gebruik maken van de fietsrekken op het Raamplein wordt gevraagd te stemmen op hun favoriete fietsrek. Mocht een fietsrek voldoen aan de eisen van het hedendaagse fietsparkeren, kan dit rek worden toegevoegd aan het straatmeubilair van stadsdeel Centrum.

Achtergrond
In 2005 is onder andere een drietal conferenties georganiseerd met bewoners en ondernemers van de Jordaan. Dit heeft tot doel gehad om tot een totaalplan te komen met betrekking tot de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte in dit gebied. Het resultaat van deze conferentie is dat het Raamplein uiteindelijk wordt ingericht met bomen, bankjes en eventueel een waterelement. In afwachting hiervan is besloten het Raamplein te gebruiken voor een tijdelijke fietsparkeerproef.

Meer informatie
www.centrum.amsterdam.nl/fietsparkeerproef