Gemeente Laarbeek


Duurzame onkruidbestrijding op verhardingen

In de afgelopen weken is de onkruidbestrijding op verhardingen in Laarbeek van start gegaan. Dit jaar wordt volgens het systeem voor Duurzaam OnkruidBeheer op verhardingen (DOB) gewerkt, waarbij verantwoord met chemische bestrijding wordt omgegaan.

De goedkoopste manier om onkruid te bestrijden is het spuiten met onkruidbestrijdingsmiddelen. Helaas leidt dit bij onzorgvuldig gebruik of bij gebruik onder ongunstige omstandigheden tot ongewenste neveneffecten. Het belangrijkste neveneffect is de afspoeling van de bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Dit is nadelig voor de planten en dieren, maar ook voor de productie van drinkwater.

Nieuwe methode

Door middel van een onkruidbestrijdingstechniek met heet water, genaamd WAVE, is een doeltreffende, milieuvriendelijke en betaalbare bestrijding mogelijk. De WAVE spuit bijna kokend water op het onkruid. De hitte dringt diep in de plant door, met als gevolg dat het bovengrondse deel en de wortelhals afsterft. Na één of enkele behandelingen gaat het onkruid dood. De techniek is sensorgestuurd, zodat alleen de plekken waar daadwerkelijk onkruid staat, worden bespoten. Hierdoor wordt er geen heet water en energie verspild.

Pilot

De gemeente Laarbeek gaat een jaar lang een pilot uitvoeren met deze nieuwe bestrijdingsmethode. Na een zorgvuldige selectie is besloten om in de onderstaande wijk van Beek en Donk de pilot uit te voeren:
* Burgemeester Van de Weidenlaan, huisnummer 2 t/m 112;
* Reigerlaan;

* Waterhoenlaan;

* Lage Heesplein, huisnummers 1, 3, 5 en de even huisnummers van 2 t/m 32;

* Otterweg, huisnummer 23 t/m 72.

De resultaten van de proef worden nauwlettend in de gaten gehouden en worden uiteindelijk verwerkt in een verslag.

Meer informatie over duurzaam onkruidbeheer op verhardingen kunt u vinden op de website www.dob-verhardingen.nl. Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Smeets, afdeling Openbare Werken, telefoon 0492 469 804.