Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 29 juni 2009 (29/06/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

Op 30 juni leggen onze 16 Vlaamse parlementsleden de eed af. Even wachten dus op hun eerste nieuwsflits.

Kamer

Elke week verschijnen er rapporten over de erbarmelijke toestand van onze energiemarkt. Vorige week was het de beurt aan Test-Aankoop. Die berekende dat elektriciteit in ons land bij de duurste van heel Europa hoort. Flor Van Noppen vroeg aan minister van Energie Paul Magnette (PS) wat hij hier nu eindelijk aan gaat doen. Afhankelijk van het scenario betalen wij in België 6% (hoog verbruik) tot 43% (laag verbruik) meer voor onze stroom. Dat voornamelijk alleenstaanden met een laag verbruik in verhouding het meest betalen, is volgens Flor onaanvaardbaar. Net die groep heeft het vaak het moeilijkst. De oorzaken zijn al jaren bekend: monopolies (Electrabel), een gebrekkige liberalisering en een door de Franse staat gedomineerde energiemarkt. Magnette antwoordde weinig origineel: hij kent het probleem en gaat nu echt ingrijpende maatregelen nemen. Flor was niet onder de indruk, dat maken de opeenvolgende energieministers ons al 10 jaar wijs.

Wie dacht dat de commissie Volksgezondheid na bijna 2 jaar talmen een beslissing zou nemen over het rookverbod, kwam weer bedrogen uit. Sarah Smeyers, indienster van het wetsvoorstel over een algemeen rookverbod, stond maandag dan ook perplex toen CD&V haar onbegrijpelijke koerswijziging bekendmaakte. Tot dan toe had CD&V net dezelfde visie als de N-VA over dit thema. Nu kondigde CD&V een amendering van hun eigen wetsvoorstel aan, en is de N-VA nog de enige partij die consequent durft te pleiten voor een algemeen rookverbod in de horeca. Het werd echter nog hallucinanter toen tijdens de commissievergadering bleek dat CD&V hun amendement toch niet indiende. Open VLD kantte zich voor het eerst duidelijk tegen deze maatregel. CD&V spreekt met gespleten tong, maar Sarah blijft wél consequent voor haar eigen voorstel pleiten!

In de plenaire vergadering hield Ben Weyts een fel gesmaakte tussenkomst over de nog steeds niet gesplitste kieskring BHV . Eerder wierp Ben zich op als woordvoerder van alle Vlaamse partijen in de commissie die zich uitsprak over de geldigheid van de Europese verkiezingen. Volgens Ben zijn de Europese verkiezingen ongeldig omdat deze plaatsvonden in een ongrondwettige kieskring. Gezien er meer Franstaligen dan Vlamingen geloot waren in de commissie, liet het resultaat van de stemming zich al raden. De Vlamingen kregen een herkansing in het plenum. Ben herinnerde de Vlaamse partijen aan hun splitsingswetsvoorstellen, en aan deze unieke kans om BHV te splitsen. Als de Vlaamse partijen immers de Europese verkiezingen ongeldig verklaarden, moesten de verkiezingen worden overgedaan in een gesplitste kieskring. CD&V en Open VLD hielden hun woord echter niet. Bij zitten en opstaan werden de Europese verkiezingen geldig verklaard.

Els De Rammelaere ondervroeg minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) over de onophoudelijke chaos bij Justitie. Wegens procedurefouten werden 6 mensen vrijgelaten, waaronder de befaamde cannabisboer. De Clerck betreurt de gebeurtenissen en pleit voor globale herzieningen. Els wees echter op het onderscheid tussen structurele problemen en menselijke blunders. In het begin van de legislatuur diende Els een wetsvoorstel in om het onevenwicht tussen procedurefouten en nietigheidsverklaringen weg te werken. Els nodigde de CD&V-fractie uit om dit voorstel te steunen en het op de agenda te plaatsen. Verder pleitte Els voor een evaluatie van de magistratuur en verplichte, permanente vorming. De rechterlijke macht wordt betaald met gemeenschapsgeld en heeft de plicht de gemeenschap te beschermen. Indien zij daarin tekort schiet, draagt de minister er de politieke verantwoordelijkheid voor.

In Qatar wordt Philippe Bogaert, een 38-jarige Vlaamse zakenman, al 9 maanden aan het lijntje gehouden omdat hij door een conflict met een Qatarese zakenpartner geen uitreisvisum krijgt. Jan Jambon ondervroeg vorige week minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) hierover. Volgens De Gucht zijn de middelen van Buitenlandse Zaken volledig uitgeput en kan hij niet meer tussenkomen. Als klap op de vuurpijl werd Bogaert vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De enige uitweg is een beroepsprocedure, die handenvol geld kost. Jan vroeg nu in plenaire zitting of de minister bereid is om tussen te komen in de gerechtskosten. Plaatsvervangend minister Annemie Turtelboom (Open Vld) antwoordde wat Jan vreesde: men kan en zal niets meer doen. Philippe Bogaert is overgeleverd aan de goodwill van vrienden en kennissen. Op internet is een steunlijst geopend om fondsen te verzamelen: www.hostageinqatar.com.

Patrick De Groote interpelleerde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) over het feit dat Defensie van kanker genezen rekruten uitsluit als de kankervrije periode nog geen vijf jaar beslaat. De medische wereld hanteert deze periode om de patiënt van nabij op te volgen in een jaarlijkse controleonderzoek op een herval. Uit voorzorg houdt men deze periode eerder langer dan kort. De Crem verschuilde zich achter de wettelijkheid van de procedure, de mogelijkheid die de Belgische antidiscriminatiewet biedt en de algemene toepassing ervan in de ambtenarij en in de privé. Patrick stelde dat personen blijkbaar kanker kunnen overwinnen, maar niet de vooroordelen. Het tegendeel van fysiek vermogen van ex-kankerpatiënten wordt cynisch genoeg bewezen door de uitzonderlijke sportprestaties van Lance Armstrong, Maarten Van der Weyden, Miel Rozendael, in de vijf jaren na hun kankerbehandeling. Wordt vervolgd!

Senaat

Deze week kreeg het dossier Vlaamse hospitalisatieverzekering de nodige weerklank in De Morgen. Nog nooit kreeg Louis Ide dergelijke lof voor het geleverde parlementaire werk. Het is het bewijs dat in de luwte hard studiewerk toch nog wordt opgemerkt en het moet voor dit type parlementairen een hart onder de riem zijn dat dergelijk werk nog de nodige erkenning krijgt en verdient.

Auteur:
Joachim Pohlmann
Universitaire medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be