Van Gogh Museum

Amsterdam, 29 juni 2009

Van Gogh Museum lanceert eerste DVD over Vincent van Gogh

Niet eerder vertoond portret van de kunstenaar in beeld gebracht

Het Van Gogh Museum presenteert de DVD Vincent van Gogh, een leven voor de kunst. Voor het eerst in de geschiedenis van het Van Gogh Museum is er door het museum een twee uur durende documentaire gemaakt over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853-1890). De DVD laat een niet eerder vertoond portret van de kunstenaar zien. In samenwerking met Capital Data en Bobcat Media is twee jaar aan deze productie gewerkt. De officiële lancering vindt plaats op maandag 29 juni 2009 in het Van Gogh Museum.

De DVD, gepresenteerd als educatieve documentaire in vijf delen, toont Vincent van Gogh als kunstenaar en als mens, van zijn kindertijd in Brabant, zijn leerjaren in België en Nederland, zijn artistieke rijping in Parijs, tot het enerverende hoogtepunt van zijn kunstenaarschap in Zuid-Frankrijk en zijn laatste maanden in Auvers-sur-Oise. Deskundigen van het Van Gogh Museum vertellen over Van Goghs inspiratiebronnen en geven inzage in hoe hij worstelde om tot een modern kunstenaar uit te groeien. De DVD toont schilderijen en tekeningen, en bevat unieke filmbeelden van alle locaties op het Europese vasteland waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. De bonus DVD van circa 15 minuten laat een portret zien van de twee grootste Van Gogh-collecties ter wereld, het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo, en toont interviews met familieleden van de kunstenaar, die getuigen van de bijzondere relatie die zij met hun verre oom hebben.

Vincent van Gogh, een leven voor de kunst is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in Vincent van Gogh en kan worden bekeken in zes talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans). De DVD is volledig in âhigh definitionâ (HD) opgenomen, wat voor een uitzonderlijke beeldkwaliteit zorgt. De DVD is regiovrij en zal wereldwijd worden verdeeld in PAL en NTSC. Prijs ⬠24,95, verkrijgbaar in de museumwinkel en online via
www.vangoghmuseumshop.com en www.vangogh-online.nl.
---