Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Reactie NWO op opiniestuk Vollebergh en De Ridder

29 juni 2009

In Nederland is te weinig geld voor wetenschap

In NRC Handelsblad van dinsdag 23 juni staat een opiniestuk van de Utrechtse hoogleraren Vollebergh en De Ridder. NWO heeft een brief ingezonden naar de NRC. Op zaterdag 27 juni heeft de NRC de brief, ingekort geplaatst. Hier de niet-ingekorte versie.

Ik onderschrijf de bewering van de hoogleraren Vollebergh en De Ridder dat Nederland een minder aantrekkelijk land aan het worden is voor de wetenschap. Maar dat je dat probleem oplost door universiteiten zelf te laten bepalen wie geld krijgt, zoals zij beweren in hun opiniestuk van 23 juni, is onzin en een stap terug.

Het is een gulden regel dat je het beoordelen en het uitvoeren van onderzoeksplannen van elkaar moet scheiden. Zo voorkom je belangenverstrengeling en subjectiviteit. In Nederland is NWO de belangrijkste, onafhankelijke beoordelaar van onderzoeksplannen op basis van competitie. De academische onderzoekers besteden het geld.

Een jaar geleden heeft een onafhankelijke evaluatiecommissie NWO helemaal doorgelicht. Het ingekorte oordeel van de commissie: 'NWO is een effectieve en efficiënte organisatie die haar taken goed uitvoert. De organisatie zorgt voor kwaliteitsverhoging in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek.'

Het échte probleem is dat er in Nederland te weinig geld is voor de wetenschap. We ontvangen bij NWO zoveel goede subsidieaanvragen dat we meer dan de helft van de góede aanvragen moeten afwijzen. Het gevolg is dat de goeden elkaar nu in de haren vliegen. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Laten we, en dan bedoel ik heel wetenschappelijk Nederland, de handen ineenslaan en samen optrekken. Juist nu.

Jos Engelen, voorzitter van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.