CRAMER NAAR INTERNATIONAAL TOPOVERLEG KLIMAAT

Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) is de komende dagen in Groenland voor een internationale klimaatbijeenkomst. Een select gezelschap van 30 milieuministers komt daar bijeen om een politieke impuls te geven aan de onderhandelingen voor een nieuw internationaal klimaatakkoord, eind dit jaar in Kopenhagen.

Cramer maakt vanwege haar expertise en vermogen tot het bijeenbrengen van standpunten deel uit van de kerngroep die nu bijeenkomt. Ook de VS, China en India zijn vertegenwoordigd.

De onderhandelingen voor de VN klimaatconferentie zullen de komende maanden in een stroomversnelling komen. Om in december in Kopenhagen een nieuw internationaal klimaatakkoord af te spreken is onderling vertrouwen nodig. In Groenland wordt met sleutelspelers, zonder de formele onderhandelingsdruk, gesproken over te overwinnen knelpunten. Door het informele karakter van de bijeenkomst kan er vrijuit worden gepraat en voortgang worden geboekt.

Achtergrond

Het is van groot belang dat er eind dit jaar een nieuw en alomvattend internationaal klimaatakkoord wordt bereikt, zodat de mondiale opwarming beperkt blijft tot twee graden. In de onderhandelingen zet Nederland zich in voor bindende doelstellingen voor industrielanden, voldoende acties van ontwikkelingslanden om de groei in uitstoot van broeikasgassen af te remmen en - om dit alles mogelijk te maken - meer financiële en technische steun voor klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

Noot voor redacties (