Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezondheidsfondsen verontrust over uitslag onderzoek

NEDERLANDER SLAAGT NIET IN GEZONDE LEEFSTIJL

Den Haag ­ 29 juni 2009. Het merendeel van de Nederlandse bevolking acht zichzelf niet in staat om maatregelen te nemen ter voorkoming van diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten. Terwijl men wel bereid is om de risico's op deze ziekten aan te pakken, als dat na een check noodzakelijk blijkt. 65% heeft weleens een gezondheidstest gedaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 45 tot 75-jarigen. Mensen vinden de drie ziekten zeer ernstige aandoeningen en weten vaak wat hiervan de voornaamste risicofactoren zijn. Maar op eigen kracht de leefstijl veranderen en hoog cholesterol, overgewicht en hoge bloeddruk terugdringen, lukt meestal niet. Een verontrustende constatering die vraagt om actie, vinden de gezondheidsfondsen verenigd in het programma LekkerLangLeven. Ziekten voorkomen vraagt duidelijk om méér dan kennis alleen.

Op verzoek van de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en Nierstichting Nederland deed onderzoeksbureau ResCon onderzoek naar de kennis, houding en gedrag ten aanzien van vroege opsporing, gezondheidscheck(s), risicofactoren en leefstijl rondom de drie ziekten. Ongeveer tweederde van de mensen heeft weleens een gezondheidstest gedaan. Op basis van de uitslag is een groot deel gestart met gezond leven of is naar de huisarts of een andere zorgverlener gegaan. De bereidheid om een check te doen, is groot. De praktische uitvoerbaarheid van de adviezen en de betrouwbaarheid van de afzender van de testuitslag, bepalen of mensen de stap naar een gezondere leefstijl willen zetten. Dit lukt hen echter in de praktijk niet, zo bevestigt dit onderzoek.

Gezondheidswinst
Vroege opsporing van mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten is hard nodig. Het aantal patiënten groeit namelijk nog steeds. Gezondheidstests kunnen preventief worden ingezet voor vroege opsporing: uit dit onderzoek blijkt dat 68% van de bevolking zeker/waarschijnlijk zo'n test zou doen; ongeveer 10% zegt er geen behoefte aan te hebben. Belangrijke voorwaarden voor mensen om mee te doen aan een test blijken een professionele aanpak en vergoeding van eventuele kosten. Vooral wanneer men wordt opgeroepen door de huisarts en eventuele kosten in het verzekeringspakket zitten, wil men graag deelnemen. Er is dus gezondheidswinst te halen wanneer de reguliere zorg de (financiële) middelen krijgt om een betrouwbaar checkaanbod te kunnen doen en wanneer de nazorg en begeleiding van mensen die hun leefstijl om gezondheidsredenen moeten aanpassen goed worden georganiseerd.

Opsporing goed geregeld
Om de vroege opsporing van hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten goed te regelen, wordt op verschillende fronten al intensief samengewerkt. De drie fondsen werken binnen LekkerLangLeven aan een Checkstandaard waarin staat waaraan een goede gezondheidstest moet voldoen. Dinsdag 30 juni komen consumenten/patiënten, professionals, financiers, kwaliteitsinstituten en overheidsinstanties bij elkaar om de invulling voor zo'n kwaliteitsdocument te bespreken. Om de medische inhoud van de check vast te stellen voor mensen met risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten, werken de fondsen samen met huisartsenorganisaties NHG, LHV en bedrijfsartsenvereniging NVAB aan het zogeheten




PreventieConsult. Checkstandaard en PreventieConsult zijn beiden producten van kennisdeling en goede afstemming ten behoeve van de kwaliteit van vroege opsporing.

LekkerLangLeven
Het programma LekkerLangLeven is gericht op de preventie van diabetes, hart- en vaatziekten en chronische nierziekten. Het gaat vooral om mensen met een verhoogd risico op één of een combinatie van genoemde aandoeningen. Vanuit LekkerLangLeven wordt verder geïnvesteerd in onderzoek naar effectieve vormen van risicocommunicatie en leefstijl- en omgevingsinterventies.

NOOT VOOR DE REDACTIE (