UNICEF jaarcijfers 2008 laten groei zien

Den Haag, 29 juni 2009 - Vandaag publiceert UNICEF Nederland haar jaarcijferss over 2008. Het afgelopen jaar was voor UNICEF Nederland - ondanks de verslechterende economische omstandigheden - een financieel succesvol jaar. De organisatie maakte groei door. Het aantal vaste donateurs nam toe tot bijna 300.000, de totale inkomsten stegen met 3,3% en het kostenpercentage was een procent lager dan in 2007. Daarmee heeft UNICEF Nederland een bijdrage kunnen leveren van ruim 57 miljoen euro aan het wereldwijd waarborgen van de rechten van kinderen.

In totaal heeft UNICEF Nederland in 2008 ¤69,6 miljoen aan inkomsten ontvangen (2007: ¤67,4 miljoen). Daarvan werd ¤57,6 miljoen (bijna 83%) besteed aan UNICEF's werk voor kinderen wereldwijd. Er werd ¤51,8 miljoen afgedragen aan UNICEF Internationaal met hulpprogramma's voor kinderen in circa 155 ontwikkelingslanden. De programma's in deze landen betekenen voor kinderen een structurele verbetering van hun levensomstandigheden en toekomstmogelijkheden. ¤5,7 miljoen werd besteed aan de andere primaire taken van de organisatie: voorlichting en pleitbezorging rondom kinderrechten en kinderrechteneducatie in Nederland.

Hoewel er in ledental in 2008 sprake was van een groter verval dan in 2007, is het aantal vaste donateurs ook in het afgelopen jaar weer gestegen. Per saldo kreeg UNICEF Nederland er 20.700 leden bij. Het totaal aantal vaste donateurs nam daarmee toe tot bijna 300.000. De structurele hulp van mensen die overtuigd zijn van de noodzaak om kinderen wereldwijd te steunen, is onontbeerlijk voor de continuering van de hulpprogramma's. Net zoals de steun van UNICEF's vrijwilligers, en van partners, bedrijven en organisaties. De hoogste donatie was ook dit jaar weer afkomstig van de Nationale Postcode Loterij, die ruim ¤15 miljoen bijdroeg aan het werk van UNICEF.

Kostenpercentage

De kosten voor eigen fondsenwerving worden uitgedrukt in een percentage van de opbrengsten uit eigen fondsenwerving. Conform de norm van het Centraal Bureau Fondsenwerving is dit percentage maximaal 25%. Het kostenpercentage van UNICEF Nederland komt in 2008 op 17,8%. Daarmee is het percentage 1% lager dan in 2007.

Vooruitzicht

Zoals vele andere organisaties merkt UNICEF Nederland de gevolgen van de financiële crisis. Het aantal vaste donateurs dat zijn of haar bijdrage stopt, neemt vanaf eind 2008 toe. De effecten van de financiële crisis op de inkomsten zijn nog onzeker. Iedereen verwacht dat de crisis vroeg of laat voorbijgaat. Maar daar kunnen kinderen niet op wachten. De meest kwetsbare kinderen krijgen nu de hardste klappen. UNICEF gaat door met helpen van kinderen, waar ook ter wereld. Want later is nu.

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Unite for Children' geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma's. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.


* * *