Nederlandse Politiebond


Twente krijgt eerste allochtone korpschef

Deze week wordt Martin Sitalsing officieel voorgedragen als korpschef van het regionale politiekorps Twente. Daarmee wordt hij de eerste allochtone korpschef in Nederland en (naar eigen zeggen) Europa.

Sitalsing is momenteel plaatsvervangend korpschef in Friesland. Hij begon zijn politiecarrière in 1987 in Amsterdam en was eerder districtschef in Groningen.

Voor de NPB komt met deze benoeming eindelijk de beoogde 'kleur' onder korpschefs. Gezien de jarenlange inspanningen om de diversiteit binnen de Nederlandse politie te vergroten, is deze benoeming een belangrijke mijlpaal. Al betekent het geenszins dat daarmee de positie van allochtonen binnen de politie geheel gelijk is gesteld.

Sitalsing is er geheel op eigen kracht gekomen. Wel beaamt hij dat de weg naar de top voor allochtone medewerkers net even wat minder vanzelfsprekend is. Al snel wordt gesuggereerd dat deze collega's slechts door voorkeursbeleid hun positie verwerven. Zij moeten zich extra bewijzen om de bestaande vooroordelen weg te nemen. Sitalsing daarover in de Volkskrant: Altijd bijdehanter, altijd dat tandje harder werken dan de rest.

Gepubliceerd op 29 juni 2009 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.