Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 29 juni 2009

Theo de Wit hoogleraar geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Theo W.A. de Wit per 1 september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen'. Met de leerstoel wil de UvT wetenschappelijk theologisch en rechtsfilosofisch onderzoek ontwikkelen op het gebied van religie, criminaliteit, detentie, preventie en herstelbemiddeling. Bovendien zal de leerstoel bijdragen aan de maatschappelijke discussies over religie, criminaliteit en detentie.

De leerstoel is tot stand gekomen met steun van de Stichting Solidariteitsfonds R-K Gevangenispastoraat. Theo de Wit, die sinds 2006 aan de UvT verbonden is als universitair docent aan de Faculteit Katholieke Theologie (FKT), wil met zijn onderzoek allereerst geestelijk verzorgers in gevangenissen en tbr-inrichtingen ondersteunen. Hij buigt zich onder meer over de zin van straf, vergeving en verzoening, over waardigheid en barmhartigheid en over gegrepen zijn door het kwaad. Hij zal daarmee ook bijdragen aan het cultuurfilosofische debat rond de gevangenis, over bijvoorbeeld het maatschappelijk klimaat, straf en religieuze en culturele diversiteit. Hij hoopt reflectie te bevorderen over de legitimatie van confessiegebonden geestelijke verzorging in een seculiere omgeving. De Wit zal gaan werken binnen het Centrum voor Justitiepastoraat, een interfacultair en interuniversitair centrum dat op 24 september wordt geopend en waaraan FKT deelneemt.

Dr. Theo W.A. de Wit (Utrecht, 1953) studeerde theologie en filosofie in Nijmegen. Sinds 1986 is hij als universitair docent sociaal-politieke filosofie en cultuurfilosofie verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht (KTU) en vervolgens aan de FKT van de UvT. Hij publiceert over thema's als democratie, macht en representatie, de verbinding en scheiding van politiek en religie, politieke theologie, en multiculturaliteit en tolerantie. Ook publiceerde hij over auteurs als Thomas Hobbes, Carl Schmitt, Walter Benjamin, Jacob Taubes en Alain Finkielkraut. Hij redigeerde een achttal boeken.

Noot voor pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & Marketing UvT, tel. 013 466 2993, e-mail: persvoorlichters@uvt.nl. Meer informatie over onderzoekers van de UvT is te vinden via www.uvt.nl/webwijs.

UvT Persbericht