FNV Bondgenoten

Jeugdwerkloosheid metaal aangepakt met 15.000 (leer)werkplekken

Vakbonden en de werkgevers in de metaalsector presenteren vanmiddag een plan van aanpak tegen de jeugdwerkloosheid. Met het gezamenlijke plan willen ze in totaal zo'n 15.000 werk- en stageplekken creëren. Jan Berghuis, cao onderhandelaar metaal bij FNV Bondgenoten: "Als de overheid bereid is mee te werken, moeten we deze jongeren aan het werk kunnen krijgen en houden."
Het plan omvat 10.000 leerwerkplekken voor MBO-ers in de Beroeps Begeleidende Leerweg. Daarnaast kunnen er 5.000 stageplekken gecreëerd worden. De metaalsector en de opleidingsfondsen hebben hier gezamenlijk 34 miljoen euro voor uitgetrokken. Ongeveer tachtig procent van de werkplekken wordt in de bedrijven gecreëerd. De overige twintig procent komt voort uit regionale praktijkcentra of scholingspools.

Hep van Luunen, cao onderhandelaar voor de werkgevers in de metaal en techniek: "We komen nog 27 miljoen tekort, hiervoor willen we graag een beroep doen op de overheid. Daarnaast is het belangrijk dat er één loket komt, zodat scholen, leerlingen en werkgevers niet bij talloze verschillende instanties hoeven aan te kloppen." Beide verzoeken lijken de sociale partners in de metaal haalbaar.