Gemeente Zoetermeer

Symposium âOnbenut talent, kansen op en voor de arbeidsmarktâ

âPersoonlijk kennismaken met elkaar en leer hun enthousiasme kennenâ, ziet minister Donner als de oplossing van het koudwatervrees van werkgevers voor het aanbieden van een arbeidsplaats aan mensen met een beperking. Het nieuwe wetsvoorstel van de minister is erop gericht om een actievere houding te stimuleren bij jongeren met een beperking bij het zoeken naar regulier werk. Daar zijn werkgevers hard voor nodig.

Het symposium âOnbenut talent, kansen op en voor de arbeidsmarktâ op 24 juni jongsleden was erop gericht om met verschillende partijen te verkennen hoe de kennis en capaciteiten van mensen met een beperking optimaal kan worden ingezet. Zoals minister Donner aangaf is het belangrijk dat reguliere werkgevers open staan voor mensen met beperkingen. Want zo stelt wethouder Haan: âer wordt teveel gekeken naar de beperkingen, terwijl je moet kijken naar de functie en het talent. Hannie van Leeuwen (voorzitter dan de taakgroep handicap & (lokale) Samenleving) licht toe dat er vaak wordt gedacht in termen van âvaak ziekâ en âaanpassingen op de werkvloerâ terwijl zij vaak een enorme plus betekenen voor de sfeer binnen een bedrijf. Voor mensen met een beperking is werk ontzettend belangrijk en dat zie je dubbel en dwars terug in hun enthousiasme!

De werkgevers lieten ook van zich horen. Tijdens het rondetafel gesprek was de belangrijkste conclusie dat er blijkbaar voldoende instrumenten zijn om mensen met een beperking een passende plek te bieden. Maar de veelheid aan instrumenten, regels en administratieve lasten maken het erg ondoorzichtig en niet aantrekkelijk. Met de komst van het Werkgeversservicepunt Zoetermeer (WGSP) kunnen ondernemers door de bomen het bos weer zien. Het WGSP Zoetermeer is hét aanspreekpunt voor werkgevers voor de arbeidsmarkt. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, UWV WERKbedrijf en het ROI ID College (www.wgsp-zoetermeer.nl). Zij kunnen aan de hand van de vraag van de werkgever exact vertellen welke arbeidskrachten beschikbaar zijn en mogelijke instrumenten ondersteuning kunnen bieden.

Â
Ook had het symposium een feestelijk tintje. Uit handen van mevrouw Van Leeuwen ontvingen vier van de vijf ambassadeurs een oorkonde voor hun actieve bijdrage aan de doelstellingen van de Sociaal Economische Agenda. Zij stellen hun expertise beschikbaar en delen hun kennis om in Zoetermeer het ondernemersklimaat te verbeteren, de werkgelegenheid te vergroten en de arbeidsreserves effectief te benutten. De ambassadeurs zijn:

De heer H. van Hoven, Managing Director van Blomsma Print & Sign

De heer R. Jongeneelen, Directeur SKN-Bouw

De heer G. Jongerius, Directeur Jongerius Bakker

De heer J.F.M.J. van Vliet, Directeur Van Vliet Automedon

De heer T. Rozendaal, Schoenmaker Tico Rozendaal

SEA symposium 240609

SEA symposium 240609

SEA symposium 240609

Fotografie: FOTOFLEX Nederland