Dienstenbond CNV

Nieuws

29 juni 2009

Afspraak blijft afspraak bij cao Grafimedia!

Na maandenlange pogingen van werkgeverszijde om iets met de afgesproken loonsverhoging van 1 juli 2009, zijnde 2,75%, te doen, hebben de werkgeverspartijen KVGO en NDP en werknemerspartijen FNV Kiem, en uiteraard uw CNV Media, afgelopen vrijdag afgesproken dat de loonsverhoging blijft staan. Afspraak is afspraak!

Wij realiseren ons als CNV Media heel goed dat er veel aan de hand is in de sector, teveel om precies te zijn. Maar een cao tussentijds openbreken of verlengen is iets wat niet gebruikelijk is. Een cao is een instrument dat onder andere bedoeld is om niet op arbeidsvoorwaarden te concurreren. Om die reden kunnen ook geen dispensaties afgegeven worden op dit punt. De cao zou geen enkele waarde meer hebben. Alle partijen hebben nu één lijn getrokken, de cao is en blijft zoals afgesproken.

Veel discussie en maatwerk
De laatste maanden is veel gesproken over de loonsverhoging, op dit punt is dus nu duidelijkheid.
Toch zien we veel bedrijven met problemen. De zomer komt er aan, na een heel lastige 1e helft van 2009. De 2e helft van 2009 zal niet makkelijker worden.
Wij zien in veel bedrijven dat oplossingen gezocht worden om door deze lastige periode heen te komen. Per bedrijf is de situatie echter heel verschillend. Dat heeft met tal van zaken te maken. Tegenvallende prijzen, grote concurrentie, verkeerde investeringen, soms teveel management, te hoge overheadkosten, geen kredieten meer enz. enz.

Er zullen bedrijven zijn die in overleg met hun personeel een tijdelijke oplossing willen zoeken. Wij verzoeken u dit te melden aan CNV Media, wij kunnen u dan adviseren.
Als maatwerkoplossingen ertoe gaat leiden dat werkgelegenheid behouden blijft, dan denkt CNV Media met u mee. Maar cao blijft cao! Daarbinnen zijn mogelijkheden.

Mobiliteitscentrum
Werkgevers en werknemerspartijen zijn ook overeengekomen dat de sector een enorme uitdaging voor de boeg heeft om iets aan de uitstroom van werknemers te doen. Partijen gaan een mobiliteitscentrum voor de Grafimedia-sector starten. Het instellen van een goed vangnet voor werknemers die hun baan verliezen is heel erg hard nodig. We bundelen de krachten om alles in het werk te stellen om werknemers weer zo snel mogelijk te begeleiden naar nieuw werk.

Voor vragen en opmerkingen, neem contact op met uw CNV Media-bestuurder, Richard Leloux, via r.leloux@remove-this.cnvdibo.nl