Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Helmcamera's voor bikers politie Gooi en Vechtstreek

Hilversum, 29-06-2009 o Als negende regio in Nederland gaat politie Gooi en Vechtstreek helmcameras inzetten. Het komende jaar worden de cameras als pilot gebruikt. Het gebruik van geweld tegen politieambtenaren is de laatste jaren toegenomen. De helmcamera is een effectieve methode om dit probleem aan te pakken.

Daarnaast biedt de helmcamera meer mogelijkheden in het handhaven van de openbare orde, het uit de anonimiteit halen van overlastplegers en in het opsporen van strafbare feiten.

In Engeland is in 2007 met deze methode begonnen. Mensen bleken zich minder agressief te gedragen, geweld tegen politieambtenaren nam af toen ze wisten dat ze gefilmd werden. Er konden meer overtredingen worden waargenomen en er waren minder gevallen van openlijke geweldpleging. Ook kunnen de beelden die met de camera gemaakt zijn als bewijslast gebruikt worden.

Het korps Gooi en Vechtstreek biedt wijkgerichte politiezorg welke onderbroken kan worden bij een spoedeisende melding. Naast reguliere eenheden worden ook bikers hiervoor ingezet. Bikers zijn, gezien de verkeersdichtheid binnen de regio, optimaal inzetbaar voor zowel de spoedeisende melding als voor ondersteuning van andere eenheden. Ook tijdens horecadiensten worden binnenkort bikers met helmcameras ingezet. Tijdens de horecadiensten komen politiemedewerkers het meest in aanraking met geweld en bedreigingen. Door het gebruik van de helmcamera wordt getracht het agressieve gedrag terug te dringen. Mocht de pilot een succes blijken dan wordt het gebruik van de helmcameras uitgebreid.