CPNB


Persbericht 29-6-2009
Gouden Penseel 2009 voor Sieb Posthuma

De Penseeljury bekroont dit jaar Boven in een groene linde zat een moddervette haan van Sieb Posthuma (uitgeverij Gottmer) met het Gouden Penseel 2009, de prijs voor het mooist geĂŻllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Daarnaast heeft de jury besloten dit jaar geen Zilveren Penselen uit te reiken. Tegelijkertijd zijn in ruime mate eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend. Volgens de Penseeljury was het aanbod gevarieerd en gelijkwaardig aan elkaar wat betreft kwaliteit. Boven in een groene linde zat een moddervette haan stak boven het maaiveld uit en verdient daarmee het Gouden Penseel. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de Stichting CPNB.

Sieb Posthuma (foto: Ekko von Schwichow) Boven in een groene linde zat een moddervette haan - Sieb Posthuma. Gouden Penseel 2009. Sieb Posthuma (foto: Ekko von Schwichow) en zijn bekroonde boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan.

De keuze van de Penseeljury 2009:
Gouden Penseel 2009

Boven in een groene linde zat een moddervette haan

Sieb Posthuma (tekst: Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen)

Gottmer

Vlag & Wimpels van de Penseeljury

Mijn eerste dierengroeiboek

Sebastiaan Van Doninck
(tekst: Ludwien Veranneman)

Davidsfonds

Ballade van de Dood

Piet Grobler
(tekst: Koos Meinderts & Harrie Jekkers)

Lemniscaat

Binnendingen

Matthijs Immink
(concept: Nathalie Faber)

Gottmer

De aankomst

Shaun Tan

Querido

Otto spaart schelpen

Catharina Valckx

De Harmonie

Tjibbe Tjabbes' wereldreis

Fiel van der Veen
(tekst: Harm de Jonge)

Van Goor

De Penselen worden door de CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, dit jaar onder voorzitterschap van Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum Amsterdam. Het artwork van de door de jury geselecteerde boeken zal dit najaar worden tentoongesteld in het Rijksmuseum.

De Penselen (en Griffels) zijn de prijzen van de Kinderboekenweek en worden in die periode uitgereikt.

De Kinderboekenweek 2009 is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober en heeft als motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken. Auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Jan Paul Schutten. Het Prentenboek is van Ted van Lieshout en - zoals nu bekend is geworden - Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma.

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.