ABVAKABO FNV

Nieuwe cao Energie: 1,3 procent loonsverhoging

Leden van ABVAKABO FNV hebben in grote meerderheid ingestemd met het voorstel voor de nieuwe cao Energie. Hiermee is vandaag een akkoord bereikt voor de 25.000 medewerkers werkzaam in energiebedrijven. De nieuwe cao heeft een looptijd van 10 maanden. De medewerkers krijgen onder meer een loonsverhoging en een geheel nieuw benefitudget. Op bedrijfsniveau worden extra werkgelegenheidsmaatregelen genomen.

Lonen omhoog
Deze cao houdt rekening met de economische crisis en het daarover in maart overeengekomen Akkoord Stichting van de Arbeid. De lonen gaan meteen omhoog met 1,3 procent. Op 1 januari volgt een éénmalig bedrag van 0,75 procent van een jaarsalaris in de vorm van een storting in het nieuwe benefitbudget. De vergoeding voor ziektekostenverzekering wordt met EUR 90,- verhoogd tot EUR 360,-. Vanwege de economische crisis is 0,5 procent van de loonsom beschikbaakbaar gesteld voor extra werkgelegenhiedsamaatregelen op bedrijfsniveau.

Toekomstgericht
Deze cao Energie heeft een korte looptijd: van 1 juli 2009 tot en met 30 april 2010. Ondanks deze korte termijn is afgesproken de cao Energie meer toekomstgericht te maken. Per 1 januari wordt in de cao een modern keuzepakket ingezet van meerdere, in geld of tijd waardeerbare arbeidsvoorwaarden: het zogenoemde benefitbudget. Door de energietransitie naar meer duurzame energieproductie en de splitsing en verkoop van energiebedrijven, is de sector heftig in beweging. Cao-partijen brengen de toekomstige gevolgen hiervan voor de arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen in de energiesector in kaart. Hierdoor kan al begin volgend jaar onderhandeld worden over mogelijk gewenste aanpassingen en verdere verbeteringen van de cao Energie.

Meer informatie:
Akkoord cao Energie 2009-2010