Gemeente Woudrichem

Een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied

Een nieuw plan

De gemeente bereidt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied voor. Het geldend plan dateert uit 1997 en is op onderdelen verouderd. De voorbereidingen zijn nu zover dat een voorontwerp van het plan beschikbaar is. Voordat dit omgezet wordt in een definitief ontwerp verneemt het gemeentebestuur graag wat de gebruikers van het buitengebied van het plan vinden. Dit kan bijdragen aan een goed bestemmingsplan.

Â

Voor wie van belang?

Het bestemmingsplan heeft betrekking op bijna het gehele grondgebied van de gemeente met uitzondering van de kernen waarvoor aparte bestemmingsplannen gelden. Daarom is het plan niet alleen belangrijk voor de agrariërs die er hun bedrijf uitoefenen, maar ook voor hen die er een ander bedrijf hebben of er wonen, in één van de vele bebouwingslinten of clusters bijvoorbeeld.

Â

Wat is het doel?

Met het nieuwe plan zorgt de gemeente er voor dat het beleid voor het grootste deel van buitengebied weer actueel is. Een beleid dat kan bijdragen aan een vitaal en leefbaar platteland. Daarom ook kent het plan twee belangrijke doelen: het veilig stellen en vastleggen van bestaande waarden en belangen en het mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen.

Â

Inhoudelijk
Een paar onderwerpen die in het plan aan de orde zijn:

Â

gebiedsbestemmingen
Het plan kent een aantal gebiedbestemmingen zoals: agrarisch, agrarisch met waarden, natuur en bos. De keuze van de bestemmingen houdt verband met de waarden van het betreffende gebied. Om die waarden te behouden zijn regels opgenomen. Zo mogen bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd worden zonder een vergunning van burgemeester en wethouders.

agrarische bouwblokken

Nieuwe bouwblokken zijn niet opgenomen. In het plan worden de bestaande agrarische bedrijven in beginsel positief bestemd. Uitgangspunt is een bouwblok op maat. Dit kan tot gevolg hebben dat bouwblokken zijn vergroot en in sommige gevallen verkleind. Met veel agrariërs zijn hierover gesprekken gevoerd. De resultaten zijn op de verbeelding te zien.

Â

niet-agrarische bedrijven
Deze bedrijven horen eigenlijk niet in het buitengebied thuis. Ze mogen uitsluitend worden uitgeoefend op hun huidige locatie. Uitbreiding van de bebouwing is slechts eenmalig mogelijk met een ontheffing tot 15%.

Â

wonen
De burgerwoningen worden positief bestemd door het opnemen van een bebouwingsvlak. Voor de omvang daarvan is de feitelijke situatie als uitgangspunt genomen. De inhoud van een woning mag maximaal 600m3 bedragen.

Â

recreatie

Het plan biedt ruimere mogelijkheden voor recreatieve voorzieningen dan in het geldend plan. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan bed and breakfastvoorzieningen.

Â

Inspraak en reactiesÂ

Het voorontwerp van het bestemmingsplan kan met ingang 29 juni tot en met 9 augustus 2009 door iedereen worden ingezien bij de balie van de afdeling Ruimte in het gemeentehuis. Ook kunt u de diverse onderdelen van het bestemmingsplan hieronder downloaden.

Â

Tot en met 9 augustus 2009 kunt u schriftelijk een inspraakreactie op het plan kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 6, 4285 ZG Woudrichem. Als u gebruik wenst te maken van het geven van een mondelinge reactie dan kunt u hiervoor contact opnemen met Johan Huijben, die met uitzondering van vrijdagmiddag bereikbaar is op 0183-308172 of per e-mail jhuijben@woudrichem.nl

Â

Â

Plan-milieu-effectrapportage(mer)

Â

Het is de bedoeling om bij het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied een plan-m.e.r.-procedure te doorlopen,

overeenkomstig hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer.

Â

Een van de ontwikkelingen die in het nieuwe bestemmingsplan een plek zal krijgen is het beleid ten aanzien van uitbreidingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven, waaronder intensieve veehouderijen. Tevens is een tweetal doorgroeigebieden voor glastuinbouw opgenomen in het plan. Daarnaast omvat het plangebied deels een Natura 2000 gebied, namelijk het Natura 2000 gebied Loevestein, Pompveld & Kornsche Boezem. Omdat het bestemmingsplan mogelijk het kader vormt voor activiteiten die m.e.r. (beoordelings)plichtig zijn wordt een plan-m.e.r. opgesteld. Ook wordt hierdoor zorgvuldige besluitvorming gewaarborgd. Voor deze plan-m.e.r.-procedure wordt de Commissie m.e.r. vrijwillig voor toetsing ingeschakeld.

Â

Het doel van de plan-m.e.r.-procedure is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming van het bestemmingsplan. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten zullen worden gebruikt als onderbouwing bij en zo nodig voor bijstelling van het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied.

Â

De Notitie reikwijdte en detailniveau van het plan m.e.r. ligt met het voorontwerp ter tot en met 9 augustus. Hieronder kunt u de notitie ook downloaden Belanghebbenden kunnen hun zienswijze op deze notitie bij burgemeester en wethouders indienen gedurende de hiervoor genoemde termijn en op dezelfde wijze.

Â

Te downloaden:

* Toelichting Bestemmingsplan Buitengebied 23 jun 09.pdf (3,4 MB)
* DEZTA regels voorontwerp juni 2009.pdf (512,45 KB)
* 143-001 nota reikwijdte en detailniveau.pdf (999,93 KB)
* 088-001 Staat van inrichtingen 1 en 2.pdf (33,21 KB)
* NL.IMRO.0874.BUITBPWoudrichem-CVO1(blad1).pdf (6,49 MB)
* NL.IMRO.0874.BUITBPWoudrichem-CVO1(blad2).pdf (9,11 MB)