Gemeente Bergambacht


Veiligheidsgevoel krijgt rapportcijfer 7,3

---

Bergambacht, 29 juni 2009

Inwoners van Bergambacht voelen zich redelijk veilig, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2008 van de politie Hollands Midden. Deze heeft als doel zicht te krijgen op leefbaarheid in de woonbuurt, buurtproblemen, beleving van onveiligheid, slachtofferschap van criminaliteit en hoe inwoners het opreden van de politie en gemeenten ervaren en waarderen.

De resultaten van onze gemeente zijn vergeleken met soortgelijke gemeenten in de regio Hollands Midden, de zogenaamde referentiegroep, en met het gemiddelde van de K5-gemeenten. Inwoners van Bergambacht geven de veiligheid in hun buurt een 7,3 wat hoog is in vergelijking met de andere onderzochte gemeenten.

Leefbaarheid
Bergambacht scoort goed op het gebied van leefbaarheid, sociale cohesie, fysieke voorzieningen en het functioneren van de gemeente. Het grootste deel van de inwoners (75%) heeft het idee dat de situatie in hun buurt het afgelopen jaar gelijk is gebleven. Daarnaast gaf 12 % aan dat de buurt er op vooruit is gegaan. De meeste inwoners vinden dat ze in een gezellige buurt wonen waar veel saamhorigheid is. Driekwart van de inwoners voelt zich thuis in de buurt.

Een kwart vindt dat er goede voorzieningen zijn voor jongeren, in de regio ligt dat lager.

Over het groenonderhoud in de buurt zijn de inwoners minder tevreden dan de referentiegroep.

En 55% van de inwoners is het eens met de stelling De gemeente heeft aandacht voor het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid.

Top-5
De problemen die direct aangepakt zouden moeten worden, de top-5, zijn volgens de inwoners: te hard rijden, hondenpoep, parkeeroverlast, overlast door groepen jongeren en inbraak in woningen.

Buurtproblemen
Op het gebied van buurtproblemen scoort Bergambacht vergelijkbaar met de referentiegroep en de K5. Volgens een derde van de inwoners komt te hard rijden vaak voor en een vijfde ondervindt overlast van geparkeerde autos.

Veiligheid
Een vijfde van de inwoners voelt zich wel eens onveilig. Toch geven zij als rapportcijfer voor de veiligheid in hun eigen buurt een 7, 3. Dit is beter dan gemiddeld.

De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor onderstrepen de bevindingen uit het Burgertevredenheidsonderzoek dat de gemeente zelf deed in 2008.


---