Gemeente Heumen

Pijnlijke ingrepen nodig in begroting

Alle fracties in de gemeenteraad zijn het er over eens dat pijnlijke ingrepen nodig zijn om de gemeentebegroting voor de komende jaren sluitend te krijgen. Dat bleek tijdens de vergadering, de laatste voor het zomerreces, van 25 juni bij de behandeling van de Perspectiefnota 2010-2013.

Rob Schuurman (PvdA/GroenLinks) zette als eerste spreker meteen de toon van het debat. De fractie wil het voorzieningenniveau in de gemeente op peil houden door waar mogelijk elders substantieel te bezuinigen, de ozb extra te verhogen en incidenteel een beroep te doen op de algemene reserve. Hij riep het college op degenen die al moeilijk aansluiten bij de maatschappij niet de dupe te laten worden van de slechte financiële vooruitzichten en de starters en ouderen die een geschikte, betaalbare woning zoeken niet uit het oog te verliezen. Verder vroeg hij b&w meer naar buiten te komen met de resultaten van verbeteringen in de ambtelijke organisatie voor de burger die bij de gemeente aanklopt.

kosten
Jan Lamers van Samen Verder had juist grote zorgen over ontwikkelingen in het gemeentehuis, waar halverwege het jaar de pot voor ziektevervanging al nagenoeg leeg is. De nieuwe directie dient dat verzuim structureel terug te dringen. Kritiek heeft deze fractie ook op de ontwikkeling van de kosten van de Brandweer. Bezuinigen is nodig volgens Lamers, maar de voorzieningen en subsidies dienen op peil te blijven. Hij vroeg speciaal aandacht daarin later bijgevallen door DGH en CDA voor de problemen bij DIOSA in Balgoy (gemeente Wijchen) waar de jeugd van Nederasselt voetbalt en korfbalt. Hij wenst de hardheidsclausule toe te passen.
De VVD haalde bij monde van Harry Smeets fel uit naar het Rijk. In zijn ogen is het kabinet de grote boosdoener omdat het de effecten van de financiële crisis op de overheid simpelweg afwentelt op de gemeenten. Die krijgen minder geld en moeten de tekorten vervolgens bij de burgers terughalen.
Die opvatting werd gedeeld door Mieke de Graaff (DGH): In crisistijd leert men zijn vrienden kennen en de rijksoverheid is voor de gemeenten een onbetrouwbare en slechte vriend gebleken. Ze zag ook een positief punt aan de crisis: versterking van de onderlinge band. Ook deze fractie kon op hoofdlijnen meegaan met het dekkingsvoorstel van het college, zij het dat ze uitstel van groot onderhoud afwijst omdat dat uiteindelijk geld kost. Als oplossing voor capaciteitsproblemen ziet zij meer in inhuur van personeel dan in uitbreiding van de ambtelijke bezetting.
Mevrouw de Graaff herinnerde verder aan een aantal voorstellen die haar fractie voor de Perspectiefnota heeft gedaan, die nauwelijks geld kosten maar niet in de nota voorkomen.

ozb
Een perspectiefnota zonder nieuw perspectief! was de kwalificatie die CDA-er Ferdinand van Wijk over had voor de financiële toekomstplannen. Zijn kritiek gold onder andere het verlies aan draagvlak bij burgers voor woningbouwplannen die niet realiseerbaar blijken. Bovendien zijn de oorspronkelijk berekende woningaantallen volgens hem niet nodig. Hij riep het college op om vooral ook te zoeken naar nieuwe inkomenstenbronnen zoals subsidies voor nieuw beleid. De meeste discussie lokte hij uit met zijn opvatting dat een verhoging van de ozb alleen aanvaardbaar is als daarmee ook economische activiteit wordt ontplooid door bijvoorbeeld meer kansen te bieden voor de start van eigen bedrijven. Vooral zijn opmerking dat de ozb-verhoging niet louter mag worden ingezet om tekorten weg te werken, lokte felle reacties uit van met name John Arts (PvdA/GroenLinks) en Harry Smeets (VVD) die Van Wijk herhaaldelijk verweten dat hij niet duidelijk maakte hoe hij het gat in de begroting dan wel wil wegwerken.

amendement
PvdA/GroenLinks en VVD waren tevens de indieners van een amendement waarin aan het college wordt gevraagd om met voorstellen te komen voor een structurele bezuiniging van minimaal 100.000. Als suggesties om dat bedrag te vinden noemt het amendement de ambtelijke organisatie, een rentevoordeel op de lening voor de brede school, het budget voor het dorps- en wijkgericht werken en een lagere loon- en prijsstijging op gemeentelijke budgetten. Het amendement stelt verder voor de gemeentelijke bijdrage voor de inrichting van een nieuw dorpsplein in Overasselt incidenteel ten laste te brengen van de algemene reserve en de ozb twee jaar achtereen te verhogen met 5% extra (dus 5% in 2010 en 10 % in 2011). Het amendement werd met instemming van b&w door alle partijen gesteund met de aantekening van het CDA dat het alleen het eerste deel (bezuinigingen) onderschreef maar niet de ozb-verhoging.

verhoging ozb
Wat betekent het amendement voor de ontwikkeling van de ozb in de gemeente Heumen?
In 2007 is al een jaarlijkse verhoging afgesproken van 11,25%, samengesteld uit een indexatie van kosten en een verhoging ten behoeve van nieuw beleid. Onlangs kwam daarbij een voorstel voor een verhoging van 3% vanwege de kosten van de Brandweer. Daarbovenop komen nu de verhogingen als voorgesteld in het amendement van 5% extra in 2010 en nog eens 5% extra in 2011. Dat betekent dus een verhoging van de ozb van in totaal 19,25% in 2010 en 24,25% in 2011. Een ozb-verhoging van 19,25% in 2010 geeft voor de eigenaar van een woning met een waarde van 300.000 een lastenverzwaring van 52 op jaarbasis.