Gemeente Waalwijk Waalwijk start uitwerking nieuw begraafplaatsenbeleid

De Gemeente Waalwijk is al geruime tijd aan het werk om een goed begraafplaatsbeleid te ontwikkelen. In de periode 2005 2007 is er onderzoek gedaan naar de capaciteitsbehoefte op de begraafplaatsen en de verschillende mogelijkheden voor de begraafplaatsen. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in een Plan van aanpak Begraafplaatsbeheer dat op 31 januari 2008 is vastgesteld door de gemeenteraad. Uit dit plan van aanpak worden de begraafplaatsen Tilburgseweg en St. Antonius van Padua als eerste opgepakt en verder uitgewerkt. Door het college wordt aan de raad voorgesteld om dit in een zorgvuldig proces uit te voeren, waarbij overleg met de nabestaanden een grote rol speelt. Hiermee zal worden gestart na de zomervakantie. De verwachting is dat de uitwerking een jaar zal duren. Nadat de uitwerking van de begraafplaatsen Tilburgseweg en St. Antonius van Padua heeft plaats gevonden zullen de overige onderdelen van het Plan van Aanpak Begraafplaatsbeheer worden opgepakt.

Begraafplaats Tilburgseweg
Op de begraafplaats aan de Tilburgseweg kunnen nog tot uiterlijk 2014 begravingen plaatsvinden en is dan ook sprake van een capaciteitstekort. In het Plan van aanpak Begraafplaatsbeheer is aangegeven dat er twee scenarios afgewogen moeten worden voor deze begraafplaats: het scenario uitbreiding en het scenario herinrichting (raadsbesluit 31-01-2008). Door het college van Waalwijk wordt aan de raad voorgesteld om de twee scenarios in een zorgvuldig proces uit te werken.
De betrokkenheid van de bewoners van de kern Sprang-Capelle bij de begraafplaats is hoog. Om deze reden gaat de gemeente samenwerken met een klankbordgroep, waarin rechthebbenden en belangstellenden vertegenwoordigd zijn.
Het resultaat van dit proces moet een afgewogen en gedragen keuze zijn tussen de twee genoemde scenarios. Met het maken van deze keuze wordt niet alleen gekeken vanuit het capaciteitstekort, maar ook naar de monumentale status, de monumentale graftekens en monumentale bomen van en op de begraafplaats.

Begraafplaats St. Antonius van Padua
De Begraafplaats St. Antonius van Padua (478 graven) is op 31 januari 1978 gesloten verklaard, waarna er geen begravingen meer hebben plaats gevonden. Na meer dan dertig jaar is de Gemeente Waalwijk voornemens om de begraafplaats op te heffen. Aan de raad wordt voorgesteld om de op de huidige locatie de begraafplaats op te heffen.

Uit onderzoek door een gespecialiseerd bureau is gebleken dat er een aantal graven vanuit (cultuur)historisch oogpunt interessant zijn om te behouden. Deze graven worden overgebracht naar een speciaal daarvoor in te richten deel op de Algemene Begraafplaats Bloemendaal. Voor nabestaanden bestaat er ook de mogelijkheid om een graf over te laten brengen naar dit gedeelte. Bij de verdere uitwerking van het project spelen de wensen en rechten van belanghebbenden een grote rol.

Publicatie datum 26-06-2009