Gemeente Dongen

Sfeervolle veteranendag in Dongen

Publicatiedatum: 29-6-2009

Vrijdag 26 juni ontving het gemeentebestuur de Dongense veteranen in De Cammeleur. Het werd een dag met een lach en een traan. De genodigden wisselden verhalen uit en haalden herinneringen op.

De gemeente organiseerde de dag voor de tweede keer. Burgemeester Simone Dirven-van Aalst sprak de aanwezigen toe: "Veteranendag in Dongen is een eerbetoon aan u en uw partners. Erkenning na terugkeer was er lange tijd niet. Ondanks verschrikkelijke ervaringen moest de veteraan gewoon weer aan de slag in het dagelijkse leven. Erover praten was niet aan de orde. Tegenwoordig is die ruimte er wel. Maar niet iedereen kan erover praten. Het thuisfront begrijpt vaak niet hoe u bepaalde dingen hebt ervaren. Juist een Veteranendag kan helpen: praten met maten onder elkaar, herinneringen ophalen."

Jong en oud
"Vorig jaar hebben we gemerkt hoeveel deze dag betekent voor de Dongense veteraan. We ontvingen warme reacties. Het initiatief werd ervaren als een blijk van erkening en waardering van de gemeente. De Veteranendag Dongen leidde tot een groeiend bewustzijn van het eigen verleden en er kwam zowaar iets moois uit voort. De Vereniging Indië Militairen, de VIM, kreeg er nieuwe leden bij. Veteranen die in sommige gevallen al jaren in Dongen woonden, sloten zich na vorig jaar aan bij de VIM. Een nieuwe vereniging ontstond uit de Veteranendag: Jonge Veteranen Dongen en omgeving onder de bezielende leiding van Ton Kolsteren. Elke eerste woensdag van de even maand komen de jonge veteranen bij elkaar in cafe Den Hamse Bok. Ik heb begrepen dat het goed gaat: bij elke bijeenkomst zijn er weer nieuwe gezichten."

Leeftijd doet er niet toe
De burgemeester ging in op het begrip veteraan: "Hoewel sommigen menen verschil te moeten maken tussen 'oude' veteranen (WO II en het KNIL) en 'jonge' veteranen (ingezet in vredesmissies), is onze opvatting eenduidig: alle Nederlandse veteranen verdienen erkenning en begrip van de samenleving en van de Nederlandse overheid. Leeftijd doet er niet toe."

Bijzondere film
Na deze woorden was er een bijzonder moment: Nieuw-Guinea veteraan Cees Graafmans en fotograaf Jan Stads betraden het podium om een filmpje toe te lichten. De mannen kwamen tijdens de veteranendag van vorig jaar in contact met elkaar. Jan Stads bewerkte voor Cees Graafmans een 16mm-filmpje van 48 jaar geleden met beelden van zijn familie. "Dat was heel emotioneel; ik heb het filmpje nooit kunnen bekijken. Dankzij Jan heb ik kunnen zien hoe mijn ouders, broer en zus destijds een wens voor de camera hebben ingesproken tijdens mijn uitzending. Dat is prachtig."

Het filmpje maakte ook veel los onder de aanwezige veteranen. Er blijken nog veel oude, nooit bekeken filmbeelden in de kast te liggen. Jan Stads heeft aangeboden deze filmpjes te bewerken. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente Dongen, cluster Communicatie.

Speciaal voor de plaatselijke veteranendag heeft de gemeente een film laten maken door Hans Zimniak. De film, die afgelopen vrijdag werd vertoond, bevat interviews met oude en jonge veteranen. De film is onderaan de pagina te bekijken.

Oproep
De heer Ton Kolsteren, voorzitter/secretaris van de Jonge Veteranen Dongen en omgeving, pleitte in zijn speech voor het behoud van de lokale veteranendag. Daarnaast uitte hij de wens om veteranen een rol te geven bij Dodenherdenking en om in de Bevrijdingskapel een tableau te plaatsen ter herinnering aan omgekomen deelnemers aan vredesoperaties.

Daarnaast waren er toespraken van Harry Lutgerink van het Logsitiek Centrum Woensdrecht, locatie Dongen en van Jan Kersbergen, voorzitter van de Vereniging Indië Militairen.

Bezoek uit Den Haag
Bijzonder bezoek was er uit Den Haag. Dr. Jan Boelhouwer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, woonde veteranendag in Dongen bij. "Het is een eer om hier te zijn. Als kind van een veteraan kan ik me een beetje voorstellen wat u heeft meegemaakt." Dr. Boelhouwer kondigde de nieuwe Kaderwet Veteranen aan: "Die verbetert de positie van veteranen. Daarbij is het belangrijk om sámen op te trekken. Maak geen verschil tussen oud of jong en waar en door wie in de wereld deze belangrijke taak wordt vervuld. Een veteraan is iemand die uitgezonden is geweest. Dat zegt alles."

Het formele gedeelte werd afgesloten met een groepsfoto bij de Bevrijdingskapel en een buffet.

Bekijk hier de filmpjes:


- Film Cees Graafmans


- Film Veteranendag Dongen