MBO raad

Meer tijd voor invoering Passend onderwijs

29-06-2009 - Staatssecretaris Dijksma heeft vorige week bekendgemaakt dat het invoeringsproces van Passend onderwijs moet worden 'heroverwogen'. De MBO Raad en andere sectorraden plaatsten eerder al kanttekeningen.

De staatssecretaris liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze de stekker er niet uittrekt, maar dat ze wel de tijd wil om het invoeringsproces van de wetgeving te heroverwegen.

Kanttekeningen sectorraden
De MBO Raad plaatste al eerder kanttekeningen bij het wetgevingstraject. Dit deed de brancheorganisatie in een gezamenlijke brief met de PO-Raad, VO-Raad, WEC-Raad en AOC-raad. Ook de Evaluatie- en adviescommissie Passend Onderwijs (ecpo) en de Inspectie van het Onderwijs hebben kanttekeningen geplaatst.

Sectorraden willen kwaliteit
De sectorraden vonden het zorgelijk dat de wetgeving al begonnen was, terwijl de experimenten nog in een beginfase zijn. Oorspronkelijk zou de wetgeving gebaseerd worden op experimenten. De MBO Raad, PO-Raad, VO-Raad, WEC-Raad en AOC-raad adviseerden de Kamer om de oorspronkelijke volgorde aan te houden. Dit komt de kwaliteit ten goede en zo komt er ook ruimte om via een 'bottom-up-proces' inhoud te geven aan de wetgeving.

Aanpassingen in overleg
Dijksma past de invoering van de regionale netwerken in overleg met de sectororganisaties aan. De MBO Raad is tevreden met deze pas op de plaats. Deze is in het belang van het uitgangspunt van Passend onderwijs. De gesprekken tussen Dijksma en de sectororganisaties vinden al op korte termijn plaats.

De MBO Raad vindt dat de ontwikkeling van Passend onderwijs nu de tijd krijgt die het nodig heeft. Daarbij is het van groot belang om de ingezette ontwikkelingen en goede initiatieven in het onderwijsveld door te zetten.


Bron/Auteur: Webredactie