Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 29 juni 2009

Etienne de Klerk benoemd tot hoogleraar Mathematical Programming

De Universiteit van Tilburg heeft Etienne de Klerk benoemd tot hoogleraar Mathematical Programming. De Klerk werkte al aan de UvT als universitair hoofddocent, bij het departement Econometrie en Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Etienne de Klerk gaat zich in het kader van zijn leeropdracht richten op de complexiteit van wiskundige optimalisatieproblemen. Een bekend voorbeeld van een optimalisatieprobleem is dat van de handelsreiziger, waarbij deze een x aantal steden moet bezoeken via de kortste weg, zonder een stad tweemaal te bezoeken. De Klerk ontwikkelt benaderingsalgoritmen voor dit soort problemen om meer inzicht te krijgen in welke optimalisatieproblemen 'in redelijke tijd' opgelost kunnen worden.

Etienne de Klerk (1968, Pretoria, Zuid-Afrika) studeerde wiskunde, natuurkunde, toegepaste wiskunde en toegepaste mechanica aan de Universiteit van Pretoria en promoveerde in 1997 aan de TU Delft op het proefschrift Interior Point Methods for Semidefinite Programming. Van 1998 tot 2003 werkte hij als universitair docent aan de TU Delft, van 2003 to 2005 als Associate Professor aan de University of Waterloo, Canada en sinds 2004 als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, departement Econometrie en Operations Research. De leerstoel Mathematical Programming, waarop De Klerk met ingang van
1 juni 2009 is benoemd, is gevestigd bij hetzelfde departement.