Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA DEN HAAG

Onze referentie DK/B&B/134528

Datum 29 juni 2009
Betreft advies Raad voor Cultuur over Kosmopolis

Hierbij zend ik u het advies dat de Raad voor Cultuur op verzoek van mij en staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken heeft uitgebracht.

De Raad geeft in zijn advies een uitvoerige schets van de ontstaansgeschiedenis van Kosmopolis en de knelpunten die bij het functioneren zijn ontstaan en komt op basis van deze analyse tot een aantal conclusies en aanbevelingen. De Raad beveelt aan "een slank landelijk steun- en aanspreekpunt met een afgebakende opdracht bij voorkeur onder te brengen bij een landelijke organisatie die ervaring en expertise heeft op het gebied van culturele diversiteit en die succesvol is gebleken".
Daarnaast adviseert de Raad de rijkssubsidie aan de lokale Kosmopolis instellingen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht voor de subsidieperiode 2009- 2012 voort te zetten en pleit de Raad ervoor dat de betrokken ministeries in nauw overleg met de G-4 stappen zetten om een Amsterdamse Kosmopolis vestiging een nieuwe impuls te geven.

Ik ben in gesprek met staatssecretaris Timmermans over de aanbevelingen van de Raad. Daarnaast zal ik overleggen met de vier grote steden, de cultuurfondsen en sectorinstituten. Over de conclusies die wij uit het raadsadvies en deze gesprekken trekken zal ik de Kamer voor 1 november 2009 informeren.

De subsidie aan de drie, naar het oordeel van de Raad goed functionerende, stedelijke Kosmopolisinstellingen worden voor het jaar 2009 voortgezet.

Hoogachtend,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 1 Pagi