Algemene Inspectiedienst (AID)

Verscherpte controles welzijn van varkens

29 juni 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert dit jaar nog enkele honderden varkensbedrijven op de huisvesting en verzorging van varkens. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Varkensbesluit die tot doel heeft het welzijn van varkens te verbeteren. Uit de controleresultaten van de afgelopen jaren blijkt dat bijna de helft van de varkensbedrijven op één of meerdere punten de regels niet goed naleeft. De controles richten zich vooral op afleidingsmateriaal, licht, watervoorziening en spleetbreedte. Gezien de slechte naleving treedt de AID strenger op dan voorgaande jaren.

In het Varkensbesluit staat onder andere dat alle varkens beschikking moeten hebben over voldoende afleidingsmateriaal, dus ook individueel gehuisveste zeugen. Alleen een ketting is niet toegestaan, wel in combinatie met andere materialen. Er moet sprake zijn van een dag- en nachtritme. Dat wil zeggen tenminste acht uur licht met een lichtintensiteit van veertig lux. Verder moeten varkens continu kunnen beschikken over voldoende vers water, ook individueel gehuisveste zeugen en varkens waaraan brijvoer wordt gegeven. De spleetbreedte tussen de roosterbalken moet voldoen aan de normen en hangt af van de gehouden varkens.

Niet naleven kan naast een proces-verbaal, ook leiden tot korting op de inkomenssteun. Daarnaast kan er bestuursrechtelijk opgetreden worden om een situatie die het welzijn van de varkens ernstig schaadt, te herstellen. Bij de controles van de AID zijn de regels uit het Varkensbesluit leidend. De regels van het IKB (Integrale Ketenbeheersing) kunnen afwijken van de wettelijke normen.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318