Belgische Federale Overheid


*

Werkgelegenheid: drie nieuwe maatregelen tegen de crisis

Datum: 26 juni 2009

Zopas traden drie uitzonderlijke en specifieke maatregelen om aan de crisis tegemoet te komen in werking. Het gaat om maatregelen die het mogelijk maken de arbeidsprestaties te verminderen om op die manier zoveel mogelijk ontslagen te vermijden in deze tijden van crisis.

Deze maatregelen zijn tijdelijk en gelden tot 31 december 2009. Ze kunnen eventueel eenmalig worden verlengd tot 30 juni 2010. Om hiervan ten volle te profiteren, moeten ze wel opgenomen worden in een collectieve arbeidsovereenkomst (of eventueel een persoonlijk akkoord tussen werknemer en werkgever), afgesloten op sectoraal- of ondernemingsniveau of in een ondernemingsplan.


1. De tijdelijke arbeidsduurvermindering: een collectieve arbeidsduurvermindering (vermindering met 1/5 of 1/4 van de arbeidsduur) die kan worden toegepast op alle werknemers of op een specifieke categorie werknemers van de onderneming.

De werkgever geniet een vermindering van de patronale bijdragen (600 euro per trimester voor een vermindering met 1/5 en 750 euro voor een vermindering met 1/4 van de arbeidsduur) om zo het loonverlies van de werknemers te compenseren.

Meer informatie vindt u op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.


2. Het 'crisistijdskrediet': een individuele vermindering van de arbeidsduur (met 1/5 of 1/2 ) die kan worden toegepast op één of verschillende werknemers van een onderneming in moeilijkheden (raadpleeg de voorwaarden waaraan een ondernemingmoet voldoen) in overeenstemming met deze voorwaarden.

De RVA komt tussen in de financiële compensatie voor de werknemers. Deze compensatie bedraagt:

* voor een vermindering met 1/5 : 188 euro bruto voor werknemers jonger dan 50 jaar, 248 euro bruto voor werknemers ouder dan 50 jaar

* voor een vermindering met 1/2 : 442 euro bruto

Meer info vindt u in het infoblad 'Het crisistijdskrediet' van de RVA (pdf, 12 p. - 133 kB)


3. De tijdelijke schorsing van de prestaties van bedienden: een volledige of gedeeltelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst of het instellen van een werkregime met verminderde arbeidsduur (met een minimum van twee werkdagen per week). Deze maatregel kan worden toegepast op een aantal werknemers van een onderneming in moeilijkheden (raadpleeg de voorwaarden waaraan een onderneming moet voldoen).

De werknemers ontvangen een dagelijkse crisisuitkering, uitbetaald door de organen van de werkloosheidsuitkeringen (vakbond of Hulpkas voor Werklozen). Deze bedraagt:

* 75 % van het salaris als de werknemer alleenstaande of gezinshoofd is (maximum 63,65 euro bruto per dag)

* 70 % als de werknemer samenwoont (maximum 59,4 euro bruto per dag)

De werknemers krijgen ook een supplement uitgekeerd van hun werkgever. De werknemer en de RVA moeten minstens zeven dagen op voorhand verwittigd worden.

Meer informatie vindt u in het infoblad 'Tijdelijke crisismaatregel tot aanpassing van het arbeidsvolume - crisis-schorsing-bedienden' van de RVA. (pdf, 10 p. - 128 kB)

Meer informatie over de anti-crisismaatregelenop de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

Meer informatie over deze crisismaatregelenvindt u op de website van de RVA