Gemeente Harderwijk


Verstopt riool: gemeente staat paraat

27/06/2009

Een riolering is een mooie voorziening. Al het water dat je wegspoelt via keuken, wastafels, bad en toilet verdwijnt onzichtbaar in het niets. Hoe gemakkelijk dat wel is, ontdek je pas als de afvoer verstopt raakt. Veel ongemak is het gevolg, en soms zelfs een kleine overstroming. En wat dan? Wij zetten even voor u uiteen wat u moet doen als uw riool verstopt is.

Bij een verstopping moet u allereerst de plaats van de verstopping opsporen, daarom:

1. Zoek het zogeheten ontstoppingsstuk of -putje op. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg; in enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor rekening van de burger.

2. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in/onder uw eigen woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw eigen rekening.

4. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U kunt de gemeente bellen, Snel Herstel tel. 411 333, die kosteloos de verstopping verhelpt.

24-uurs service
De gemeente onderhoudt haar riolering zelf. Daarvoor beschikt de gemeente over een kolkenzuiger en eigen mensen. Zou u dus de loodgieter aan ons riool (op gemeenteterrein) laten werken, dan zal de gemeente dat niet vergoeden. Moet u dan dus wachten tot de gemeente komt? Ja, dat wel. Maar daarom zijn onze rioolspecialisten dan ook zeven dagen per week en 24 uur per dag oproepbaar. Natuurlijk alleen als dat dringend nodig is. Na uw melding beoordelen wij de urgentie. Is er een onhoudbare toestand, dan rukken wij meteen uit en wordt het riool onder hoge druk schoongespoeld. Bel Snel Herstel: tel. 411 333.


____________________