Gemeente Hellevoetsluis


Geslaagde veteranendag in Hellevoetsluis

Zo'n 100 veteranen bezochten afgelopen zaterdag de eerste Hellevoetse veteranendag in theater de Twee Hondjes.
In zijn welkomstwoord stond burgemeester Corstiaan Kleijwegt stil bij deze eerste, maar zeker niet de laatste Hellevoetse veteranendag. Hij was bijzonder verheugd over de grote opkomst. Daarmee bleek overduidelijk dat zowel oud en jong behoefte heeft aan zo'n dag. Samen met veteranen zal dan ook in de toekomst verder vormgegeven worden aan deze dag.
Mevrouw Marijke Verschoor - Boele, hoofd van de afdeling Toerisme, Evenementen, Cultuur en Sport van de gemeente Hellevoetsluis gaf een korte inleiding over de documentaire de "Slag in de Javazee". Daarbij stond zij ook even stil bij de vier inwoners van Hellevoetsluis die bij die slag om het leven zijn gekomen.
Na het eerste deel van deze indrukwekkende documentaire sprak de heer Ron. P.J. Geenen, directeur Dienstencentrum Re-integratie de Hellevoetse veteranen toe. Hij stond daarbij stil bij de positie van de veteranen, nu en in het verleden. Hij gaf aan dat de afgelopen decennia veel lessen zijn geleerd en dat er vandaag de dag voor de uit te zenden militair een uitgebalanceerd pakket zorg voorhanden is. "Zorg- en nazorgbeleid zijn ook blijken van solidariteit, waardering en erkenning" aldus de heer Geenen. Die waardering en begrip is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Er is wat dat betreft de afgelopen 60 jaar in Nederland veel veranderd.

Rond het middaguur stond voor de Veteranen een heerlijke nasimaaltijd klaar. Ook was die onderbreking een prima gelegenheid om met elkaar eens bij te praten over de verschillende belevenissen, of een kijkje te nemen bij de stand over Veldpost of die van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers.
Na de lunch werd het tweede deel van de documentaire bekeken. Daarna sloot Marijke Verschoor-Boele de dag af en nodigde de aanwezigen uit om nog even gezellig met elkaar na te praten over deze eerste Hellevoetse Veteranendag. Een aantal van hen gaf aan graag mee te willen denken over de invulling van de volgende veteranendag. Gezien de vele positieve reacties van de aanwezigen kan Hellevoetsluis terugkijken op een zeer geslaagde dag.

06/29/2009