Noordelijke Piek Awards uitgereikt aan vier projecten

29/06/2009 15:30

Samenwerkingsverband Noord-Nederland

CrystalQ Group, Stichting Wetsus, Stichting IJkdijk en Transfer en

Liaison Groep (RUG) zijn met hun projecten de winnaars geworden van de Piek Awards. De projecten, die opvallen door de manier waarop ze kennis, innovatie en samenwerking hebben toegepast, ontvingen voor een volle zaal de prijs uit handen van minister Van der Hoeven, de Commissaris van de Koningin van Groningen, Frysl(aa)n en Drenthe en een lid van het Comité van Toezicht, de heer Robert Veenstra.

Pieken in Noord-Nederland

Het Pieken in de Deltaprogramma van Economische Zaken gaat uit van een aantal sterke sectoren per regio. De economisch sterke sectoren die zijn geformuleerd voor het Noorden zijn energie, water, sensortechnologie en agribusiness. Het programma Koers Noord, op weg naar Pieken loopt van 2007-2010.

Jury rapport

Het Comité van Toezicht van het SNN, een comité met vertegenwoordigers van EZ, het Noordelijke bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid, heeft aan de hand van criteria als innovativiteit, aansprekendheid, samenwerking met andere partners, maatschappelijke relevantie, onderscheidendheid en internationale allure, de Piek Award toegekend.

CrystalQ is voortgekomen vanuit het MKB, wat zeer gewaardeerd werd door de jury. Het is een zeer innovatief concept met grote kans op valorisatie en extra werkgelegenheid. De jury vindt het ook aansprekend vanwege de intensieve relatie dat dit bedrijf heeft met een regionale kennisinstelling en met een buitenlands bedrijf. Het project is een goede mix van industrieel en experimenteel onderzoek, het maakt gebruik van (voorzieningen op) de oude Philips-locatie en draagt daarmee bij aan verdere transitie in vanouds "moeilijk" economisch gebied Oost-Groningen. Tot slot

heeft het project een maatschappelijke relevantie: het draagt bij aan de energiebesparing.

Wetsus Europese Waterhub van Wetsus vervult een belangrijke aanjaag- en netwerkrol rol voor de verdere uitbouw van bedrijvigheid en de toepassing van kennis rond deze unieke kennisconcentratie bij Wetsus. Wetsus biedt faciliteiten voor jonge bedrijven die kennis willen toepassen en plekken waar toepassingen getest en aan potentiële afnemers getoond kunnen worden. Het project staat geheel in het teken van valorisatie en vermarkting van kennis. Tevens heeft Wetsus, door het opzetten en het aanjagen van opleidingen èn door het stijgend aantal bedrijven dat zich in Leeuwarden vestigt, een aanzuigende werking op kenniswerkers.

Het project is een vliegwiel om te komen tot een volwaardig cluster voor de watertechnologie. Het is een goede samenwerking tussen het regionale Piekenprogramma van Noord Nederland (Koers Noord, op weg naar Pieken), het landelijk Innovatieprogramma Water (innovatiemakelaars) en regionale overheden en financiers.

Bij het macrostabiliteitsonderzoeksproject van Stichting IJkdijk wordt een echt noordelijke, onderscheidende en internationaal unieke toepassing van sensortechnologie toegepast. Het bestaat uit een brede samenwerking van regionale en nationale partijen, het project heeft een groot (inter)nationaal marktpotentieel en het vervult een zeer grote maatschappelijke relevantie, namelijk het creëren van veiligheid tegen overstromingen. Het onderzoek wordt door middel van visueel zeer aansprekende demo's uitgelegd en toegelicht.

Het Carbohydrate Competence Center, een initiatief van de Transfer en Liaison Groep van de Rijksuniversiteit Groningen, is een samenwerkingsverband tussen noordelijke grote en kleine bedrijven en kennisinstellingen in de regio, maar vooral ook buiten de regio (Wageningen).

Koolhydraten zijn een niche in kennisontwikkeling, met grote marktkansen voor innovatieve nieuwe producten (novel foods en als toekomstige grondstof voor de chemische industrie). CCC is een sterk marktgedreven onderzoek, heeft internationale allure en een maatschappelijke relevantie, voornamelijk in de bijdrage aan het tegengaan van obesitas door suikervervangers.





http://www.snn.eu