Prins Willem-Alexander en Balkenende enthousiast over acties Eliantie

29/06/2009 15:07

E'liantie

Rijswijk, 29 juni 2009 De Stichting Eliantie Helpt kreeg afgelopen zaterdag op de Nationale Veteranendag in Den Haag onverwacht steunbetuigingen van prins Willem-Alexander en minister president JanPeter Balkenende.

De Stichting was op uitnodiging van Erik Kuiper van het Veteraneninstituut aanwezig op de Veteranendag om de pasopgerichte stichting onder de aandacht te brengen onder veteranen. De stichting is opgericht door de directie van ICT detacheerder Eliantie en door veteraan Ton Verdaasdonk. Verdaasdonk is in 1984 op vredesmissie uitgezonden geweest naar Libanon en heeft aan den lijve ondervonden wat de impact is op kinderen die als soldaat worden ingezet in gewapende conflicten.

De manier waarop de stichting aandacht vraagt is uniek, vond ook Prins Willem-Alexander. Met 10 medewerkers van Eliantie wordt in augustus de Mont Blanc beklommen. Op de website www.expeditiekindsoldaat.nl is alle informatie hierover te vinden. De expeditie wordt grotendeels betaald door het bedrijf maar alle inkomsten worden gebruikt om een ICT learning Centre in Sierra Leone op te zetten. Het ligt in de planning om voor dit project veteranen met kennis van ICT te werven en die naar Sierra leone te sturen voor de kennisoverdracht aan met name voormalig kindsoldaten. De kinderen zullen op termijn hun kennis dan weer moeten overdragen op andere kinderen zodat de ICT kennis zich als een olievlek verspreidt over Sierra Leone. Maar ook de ervaringen die deze veteranen zelf hebben opgedaan op hun missies kunnen gebruikt worden om te helpen bij de verwerking van de traumatische ervaringen van de voormalig kindsoldaten. Op deze manier biedt de Stichting Eliantie Helpt ook een vorm van nazorg aan de veteranen zelf want er is geen betere therapie dan eigen ervaringen aan te bieden aan mensen die dat nodig hebben.

De kroonprins toonde veel interesse in het project en gaf aan onder de indruk te zijn en het verschrikkelijk te vinden dat er nog zoveel kindsoldaten actief zijn in de wereld. Hij nam het boek "de wil om te doden" van Gin Mooij in ontvangst en 3 petjes voor zijn kinderen. Balkenende werd geraakt door de plannen van de stichting om de Mont Blanc te beklimmen. Hij vertelde dat zijn vader deze hoogste berg van Europa ook beklommen heeft en dat dit een enorm zware tocht is die de klimmers niet moeten onderschatten.

De directeuren van Eliantie Maurice Blanken en Jeroen Diederik waren zeer verrast door de steunbetuigingen van niemand minder dan de kroonprins van Nederland en de heer Balkenende. Dat deze twee hoogwaardigheidsbekleders de moeite nemen naar ons verhaal te luisteren sterkt ons en is een enorme opsteker aldus Blanken. We hopen dat er hierdoor meer mensen zullen zijn die ons gaan steunen zodat we echt iets wezenlijks kunnen doen voor voormalig kindsoldaten. Diederik geeft aan dat de aanwezigheid op de veteranendag een hele positieve uitwerking zal hebben op ons werk met de stichting en is met name blij dat er al flink wat aanmeldingen zijn binnen gekomen van veteranen die ons willen gaan helpen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.expeditiekindsoldaat.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,