Senternovem

25-06-2009 | Tussentijdse verhoging van voordeel MIA-Vamil

Tussentijdse verhoging van voordeel MIA-Vamil

Het kabinet heeft meer budget beschikbaar gesteld voor MIA en Vamil om de effecten van de kredietcrisis te bestrijden. Voor 2009 en 2010 is EUR 30 miljoen extra per jaar beschikbaar. Het doel van deze maatregel is de economische situatie bij bedrijven die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te verbeteren.

Daarom is de Milieulijst 2009 op 28 juni 2009 tussentijds gewijzigd middels een publicatie in de Staatscourant op 26 juni 2009. De wijziging biedt een tijdelijk hoger financieel voordeel voor het merendeel van de bedrijfsmiddelen op de Milieulijst. Dit resulteert in hogere MIA-percentages, vervallen van aftoppingen en meer bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor zowel MIA als Vamil. Momenteel is het maximum MIA-voordeel dat voor een bedrijfsmiddel gegeven kan worden 40%. VROM en Financiën overwegen om door middel van een wetswijziging voor de Milieulijst 2010 hogere percentages MIA mogelijk te maken.

Naast de verhoging van het fiscaal voordeel voor een groot aantal bestaande codes, biedt de tussentijdse wijziging fiscaal voordeel voor twee nieuwe bedrijfsmiddelen: een accuwisselstation en mestverwerkingsinstallatie Elektrisch rijden is extra aantrekkelijk door een verruiming van de omschrijving van het oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Verder zijn de omschrijvingen van het duurzame recreatiegebouw en de duurzame renovatie van utiliteitsgebouwen aangepast. De verwijzing naar de Regeling Groenprojecten 2009 is vervangen door een reeks duurzaamheidseisen, omdat deze regeling nog niet is gepubliceerd.

Tot slot is deze wijziging nodig vanwege de publicatie van een nieuwe versie van het certificatieschema Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) door Stichting Milieukeur. Met ingang van 1 april 2009 is MDV.3 van kracht. Met MDV.3 zijn in de maatlat naast de thema's ammoniak en dierenwelzijn, ook diergezondheid en energie opgenomen. De maatregelen bij diergezondheid zijn vooral gericht op preventie door het voorkomen van het verspreiden van ziekten. Het thema energie bevat maatregelen om het energieverbruik te beperken en het opwekken van duurzame energie voor eigen gebruik te bevorderen. Tevens is het aantal punten dat per onderdeel van MDV.3 moet worden behaald gerelateerd aan de bedrijfsgrootte. Meer informatie over de eisen voor MDV.3 kunt u vinden op www.smk.nl.

Meer informatie

Officiële publicaties MIA en Vamil regeling