Nederlandse Vereniging van Journalisten

Structurele salarisachterstand vaktijdschriftjournalisten

maandag 29 juni 2009 | Vaktijdschriftjournalisten hebben ten opzichte van hun collega's in de publieks- en opinietijdschriften een structurele salarisachterstand die kan oplopen tot wel 1000 euro per maand. Dit is de uitkomst van een inventarisatie door HAY Adviesgroep. HAY concludeert dat de eisen die gesteld worden aan vaktijdschriftjournalisten, niet wezenlijk afwijken van de eisen die aan overige journalisten worden gesteld. Al bijna een jaar is de NVJ, sectie vaktijdschriften, in overleg met de werkgevers over een nieuw loongebouw voor vaktijdschrift journalisten.

Hay Adviesgroep is, net zoals destijds bij het ontwikkelen van nieuwe loongebouwen voor BTU en PUOP (Publieks- en Opinie Bladen), betrokken bij het inventariseren van relevante gegevens over de positie van deze groep journalisten. Daaruit blijkt onder andere dat de eisen die gesteld worden aan vaktijdschriftjournalisten, niet wezenlijk afwijken van de eisen (opleiding, kennis, kunde en vaardigheden) die aan overige journalisten worden gesteld. De inventarisatiefase is inmiddels afgerond. De volgende stap ging om het waarderen van de verschillende functies met zogenoemde `Hay punten'. De uitkomst van die vergelijking maakt duidelijk dat er sprake is van een structurele salarisachterstand van vak ten opzichte van publieks/opinie, die kan oplopen tot wel 1000 euro per maand.

De paritaire studiecommissie die de marktconformiteit van vaktijdschrift journalisten onderzoekt, is nog niet toe aan conclusies, laat staan aan aanbevelingen aan de CAO partijen. Wel gaat zij nu de laatste fase in waarin met name de marktconformiteit van het loongebouw getoetst moet worden aan die van werknemers in vergelijkbare beroepen (qua opleiding, zwaarte van de functie, etc.). Direct na de zomer worden de werkzaamheden voortgezet, waarbij de NVJ inzet op een beloningsstructuur die recht doet aan het vak van vaktijdschrift journalisten.