KNHS


Minkema en Huckriede nieuwe tandem kampioenen
29 juni 2009
dokkumknhskampioenschapfriezentandemnb

Op zaterdag 27 juni werd in Dokkum gestreden om het KNHS Kampioenschap tandems tuigpaarden. En tandems Fries ras. Titelverdedigers waren Henk Hammers met Tobias en Varanno van Jan Schep bij de tuigpaarden en bij de Friezen werden Mark en Hessel van Watte Bruinsma vorig jaar kampioen. Laatgenoemde stopte vorig jaar, dus bij hen zou sowieso een andere kampioen gehuldigd gaan worden.

Bij de tuigpaarden maakten Tobias en Varanno ook nu een heel sterke indruk, maar waren het Netters Unaniem voorop en GSM Rintje voor de wagen van Lambertus Huckriede die hen aftroefden. Beide paarden van Huckriede beschikken over zeer veel beweging en overtuigden daarin net iets meer. Wervelwind en Werkman met Harm Jan Veenstra werden als derde opgesteld.
Tot Sybren Minkema vreugde werd hij met Nielson en Jaring opgeroepen na de overkamping van de voorlopig eerste twee bij de Friezen tandems. Udo de Haan met Keimpe en Martinus PJ wist dit seizoen al een aantal wedstrijden te winnen en was daardoor enigszins favoriet. Beide tandems lieten zich goed zien, maar de paarden van Minkema waren deze editie net even gelijker in houding en bewegingsvorm. Derde werd Willem Wester met Jelte fan it Pompeblêd en Patrick fan it Pompeblêd, welke zich ook uitstekend toonden.

Met Sunlight had Henk Hammers eerder op de dag al de openklasse bij de tuigpaarden weten te winnen. Daarna koos de arbiter voor Neon in handen van Nico Calis, waarna GSM Rintje in handen van Lambertus aan de beurt was zich op te stellen.
In de damesklasse zorgde Celebration van Haarsma en gereden door Nellie Schep voor een verrassing door als eerste te eindigen, de tuigtypische vos bleef Netters Unaniem in handen van Anneke Huckriede voor. Voor Wizzkids Gonda in handen van Hanneke Mekkes was de derde plaats.
In de ereklasse tweespannen wordt jaarlijks gestreden om De Zilveren Waag wat een overwinning opleverde voor Henk Hammers met de altijd mooi gelijke Tobias en Varanno. opleverde, al deden Vlo en Wednesday van Ulle Haarsma nauwelijks voor hen onder.

De Friezen strijden in de limietklasse op de Friese concoursen ook dit seizoen in het kader van de Provincie Fryslân competitie. In Dokkum was de eerste wedstrijd en leverde de goed bewegende Beene (v. Fetse) van Tjitze Bouma en gereden door Tjitske de overwinning op. Renso van de Elsenerhof (v. Folkert) van Ben Nijhof werd met George Borkent uitstekende tweede, Hille fan Bokkum (v. Sape) met Bauke de Boer werd derde. Beene won tevens enigszins verrassend de damesklasse, daarmee Wierd met Setske de Jong zelfs voorblijvend. Martinus PJ in handen van Daniëlla Smit werd derde.
De openklasse was wel weer voor Wierd van Russchert de Jong en gereden door Frits de Jong. De arbiter moest vervolgens tussen de nummers twee en drie een keuze maken. Zijn oog viel op Keimpe met Udo de Haan, Netters Sjors met Lambertus Huckriede werd daardoor derde. Keimpe en Martinus PJ konden in de tweespanrubriek wel weer voorop in de ereronde, met Jan Piet en Jouke van Age Bijl letterlijk en figuurlijk dicht achter zich. Gooitsen Wester reed deze dag de paarden voor Age Okkema en kon daardoor met Menno Simons en Sjouke fan Fjildsicht. De derde plaats innemen.

Bij de hackneys kon in de limietklasse kleine maat Roscourt Top Secret (v. Barnfield Poldark) van combinatie Croes/Horst in handen van Willeke Rozendaal als overtuigende winnaar gelauwerd worden. Leyrun Eruption (v. Sunbeam Vulcan) van Werner Sweens legde verdienstelijk beslag op de tweede plaats. Vader Piet en zoon Peter Lijffijt streden in de limietklasse grote maat tegen elkaar. Winst was er voor Peter met Plains Inkspot (v. Plains Question Mark) senior werd met Avion Pierre (v. Kings Caesar) tweede.
In de ereklasse grote maat werd de uitstekende vorm van Netters Sir John met Lambertus Huckriede gewaardeerd met de eerste plaats. Nieuwkomer Plains Monty in handen van Aniek Vinke presteerde in houding wat wisselend en werd goede tweede. Monty en Aniek verrasten in de damesklasse en wonnen van Yvon van Velsen werd met Five Oaks Discovery van Piet Graumans en Netters Sir John met Anneke Huckriede. Magic Victory van gebroeders Van Nispen won met Lambertus Huckriede de ereklasse kleine maat en lieten daardoor oonder andere Midnight Liberty met Werner Sweens en Theo Wiggerts met Romario achter zich.

Rijk van Vulpen

UITSLAGEN:

27 juni DOKKUM

FRIEZEN cat 2
Limietklasse Fryslân competitie

1. Beene, T. Bouma

2. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Hille fan Bokkum, B. de Boer

Ereklasse

1. Wierd, R. de Jong, F. de Jong

2. Keimpe, U. de Haan

3. Netters Sjors, Netters Infra, L. Huckriede

Damesklasse

1. Beene, T. Bouma

2. Wierd, S. de Jong

3. Martinus PJ, D. Smit

Tweespan

1. Keimpe/Martinus PJ, U. de Haan

2. Jan Piet/Jouke, A. Bijl

3. Menno Simons/Sjouke fan Fjildsicht, G. Wester

KAMPIOENSCHAP tandem

1. Nielson/Jaring, S. Minkema

2. Keimpe/Martinus, U. de Haan

3. Jelte/Patrick, W. Wester

TUIGPAARDEN cat 2
Lage limietklasse

1. Wendelrose, J. Vink, M. de Groot

2. Wander, U. Haarsma

3. Welmoed, J. Schep, H. v. Middelaar

Hoge limietklasse

1. Wervelwind, Clevering/Veenstra, H. Veenstra
2. Netters Unaniem, L. Huckriede

3. Tobias, J.Schep, H. Hammers

Ereklasse

1. Sunlight, J. Schep, H. Hammers

2. Neon, N. Calis

3. GSM Rintje, G. Egberink, L. Huckriede

Tweespan limietklasse

1. Celebration/Zavanno, U. Haarsma

2. Ultima/Wizzkids Gonda, D.J. Mekkes

3. GSM Rintje/Netters Obama, L. Huckriede

Tweespan ereklasse

1. Tobias/Varanno, H. Hammers

2. Wednesday/Vlo, U. Haarsma

3. Rinkier/Heraut, J. Jordans

KAMPIOENSCHAP tandem

1. Netters Unaniem/GSM Rintje, L. Huckriede
2. Tobias/Varanno, H. Hammers

3. Wervelwind/Werkman, H. Veenstra

4.

HACKNEYs cat 2
Limietklasse

1. Roscourt Top Secret, Croes/Horst, W. Rozendaal
2. Leyrun Eruption, W. Sweens

3. The A-Teams Most Wanted, S. Gielen

Limietklasse grote maat

1. Plains Inkspot, P. Lijffijt jr

2. Avion Pierre, P. Lijffijt

3. Stjerreljocht, G. Bosma, W. Rozendaal

Ereklasse

1. Magic Victory, gebr. v. Nispen

2. Midnight Liberty, W. Sweens

3. Romario, T. Wiggerts

Ereklasse grote maat

1. Netters Sir John/- Brookfield Hope, L. Huckriede
2. Plains Monty, A. Vinke

3. Heemhoeves Fantasy, Croes/Horst, G. Rozendaal

Damesklasse

1. Plains Monty, A. Vinke

2. Five Oaks Discovery, Y. v. Velsen

3. Netters Sir John, A. Huckriede

Tweespan

1. Netters Sir John/- Brookfield Hope, L. Huckriede
2. Reedhills Dancing Queen/- Mister Michael, J. de Vaan
3. Chestnuts Mistral/Gallant Reality, G. Rozendaal