Gemeente Roermond

Workshop integratie druk bezocht

Op woensdag 24 juni organiseerde de gemeente Roermond de workshop: Afstanden overbruggen: aan de slag met integratie. De gemeente organiseerde de workshop in samenwerking met Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling en SCU management . Met meer dan 125 deelnemers uit allerlei geledingen van de Roermondse samenleving kijkt wethouder Wim Kemp terug op een geslaagde dag.

In het najaar van 2008 heeft de gemeente tijdens diverse bijeenkomsten gesproken met professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en burgers over hoe het staat met integratie in Roermond. Op grond hiervan heeft de gemeenteraad op 14 mei 2009 de Kadernota integratie: Afstanden overbruggen vastgesteld. In de nota zijn uitgangspunten en doelstellingen opgenomen om de integratie van allochtonen in Roermond te verbeteren.

Opzet workshop

De opzet van de workshop was om de doelstellingen uit de Kadernota integratie samen met Roermondse organisaties om te zetten in acties. Rachid Berragiy en Jamal Ezzarqtouni van De Behr groep zorgden voor een geanimeerde discussie over dilemmas in diversiteit. Ook gaven zij, met een flinke dosis humor, adviezen aan organisaties hoe zij om kunnen gaan met diversiteitsvraagstukken. Moedercentrum Maximina zorgde voor een interculturele hapjes en dansoptredens.

Resultaat

Tijdens de workshops werkten de aanwezigen voorstellen uit op het gebied van onderwijs, inburgering, werk en inkomen, zorg, vrijetijdsbesteding, wijkontwikkeling, veiligheid en beeldvorming. Centraal stond de vraag Hoe wilt u, in samenwerking met andere organisaties en met ondersteuning van de gemeente, integratie van allochtonen in Roermond bevorderen? Aan het eind van de dag zijn de voorstellen gepresenteerd. Meer dan 125 vertegenwoordigers vanuit onderwijs, kinderopvang, bedrijfsleven, belangenorganisaties, zorg- en hulpverleningsinstellingen, wijkraden/bewonersgroepen, minderhedenorganisaties, religieuze organisaties, woningstichting, welzijnswerk, politie, het ministerie van VROM (afdeling Wonen, Wijken en Integratie) en de gemeente Roermond leverden hun bijdrage en zorgden samen voor een geslaagde dag.

Uitwerken van de plannen

De gemeente gaat per thema met een werkgroep aan de slag om de voorstellen verder uit te werken. Veel deelnemers gaven gehoor aan deze oproep en gaan deelnemen aan één of zelfs meerdere werkgroepen. Goede voorstellen worden opgenomen in de Uitvoeringsnota Integratie die in oktober 2009 gereed is. Eerste publicatiedatum: 29-06-2009 Bijgewerkt: 29-06-2009