Politie Hollands Midden

Zoeterwoude - Woning als hennepkwekerij gebruikt

Zoeterwoude, 29-06-2009 o De politie heeft in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juni drie mannen aangehouden bij een woning aan de Jan Albert Gravenlaan.

In de woning werden die nacht meerdere hennepkwekerijen aangetroffen. De politie had een tip gekregen van vermoedens van een hennepkwekerij in de woning, waarna er met een warmtebeeldcamera de woning werd bekeken. Agenten zagen dat er meerdere opvallende warmtebronnen aanwezig waren. Terwijl agenten bij de woning stonden hoorden ze meerdere personen die kennelijk aanstalten maakten om de woning te verlaten. Drie mannen kwamen de woning uitgelopen en werden door de agenten aangesproken. Twee van de mannen renden direct daarop de achtertuin in en één van hen, een 24-jarige Amsterdammer, probeerde daarna via de heg weg te komen. Hij werd echter direct aangehouden. De tweede man, een 30-jarige Amsterdammer, werd de tuin uitgepraat en aangehouden nadat een politiehond was ingezet. De derde verdachte, een 29-jarige man uit Diemen, was aan de voorzijde van de woning aangehouden.

Aangetroffen hennepkwekerijen Op alle verdiepingen van de woning (begane grond, eerste en tweede etage) werden kwekerijen aangetroffen. In totaal werden er 628 planten geteld en lagen er nog drie zakken met henneptoppen . Op de eerste verdieping troffen agenten zon 35 transformatoren aan. Zelfs in de garage van de woning werden onder een tent vier hennepplanten gekweekt. Alle apparatuur en planten zijn inbeslaggenomen en inmiddels vernietigd.

Tip de politie De politie vraagt vermoedens over de aanwezigheid van hennepkwekerijen altijd uit te spreken. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op branden en waterlekkages aanwezig. Daarnaast verbruikt een in werking zijnde hennepkwekerij veel stroom en vaak wordt de stroom dan ook illegaal afgetapt. Dit kost de energiebedrijven en dus ook de maatschappij veel geld, zij zijn daarom ook getergd om hennepkwekerijen op te doeken.