Huizinga verleent vier ontwerpvergunningen voor windparken op zee

Vandaag heeft staatssecretaris Huizinga aan vier initiatieven voor windparken op zee een ontwerp vergunning verleend. Dit betekent dat er nu in totaal ruimte is gegeven voor meer dan 1900 Megawatt (1,9 mln huishoudens) aan windenergie op de Noordzee. ''Daarmee is de kabinetsdoelstelling voor windenergie op zee een grote stap dichterbij'', aldus staatssecretaris Huizinga.

Tot 11 augustus 2009 kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen op de afgegeven besluiten, waarna een definitief besluit volgt. De bedrijven die voor 1 november 2009 een definitieve vergunning krijgen kunnen subsidie aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken. In totaal is er voor 950 Megawatt subsidie beschikbaar. Uiterlijk in april 2010 wordt duidelijk welke van de vergunde windparken op zee subsidie krijgen. Dan is bekend of de doelstelling van dit kabinet om nog deze kabinetsperiode voor 950 MW vergunningen uit te geven gehaald is.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de aanvragen beoordeeld op een veilig, doelmatig en rendabel gebruik van de Noordzee. Naast de vier ontwerpvergunningen zijn vandaag ook acht aanvragen afgewezen. Deze initiatiefnemers hebben om verschillende redenen geen ontwerp-vergunning gekregen. Zo hebben sommige plannen teveel effect op de ecologie, veroorzaken ze veiligheidsproblemen voor de scheepvaart of beïnvloeden ze het helikopterverkeer van en naar olie- en gas platforms teveel.

De vandaag afgegeven vergunningen zijn voor:

1) Den Helder I, Airtricity, max. 468 MW; 78 turbines van 6 MW; 63 km uit de kust ter hoogte van Den Helder;
2) Windpark Beaufort, NV NUON Duurzame Energie, ca. 300 MW, ca. 100 turbines van 3 MW; 24 km uit de kust ter hoogte van Katwijk;
3) Tromp Binnen, RWE, max. 295 MW, 59 turbines van 5 MW; 75 km uit de kust ter hoogte van IJmuiden;
4) Brown Ridge Oost, Brown Ridge Oost BV i.o., max. 282 MW, 94 turbines van 3 MW; 74 km uit de kust ter hoogte van IJmuiden. De vergunningen zijn geldig tot 20 jaar na aanvang van de bouw plus de tijd die nodig is voor verwijdering van het park en de kabel.

De vandaag afgegeven ontwerp-vergunningen zijn het resultaat van het draaiboek dat in juni 2008 door staatssecretaris Huizinga is gepresenteerd. Hierin werd duidelijk hoe tot 2010 omgegaan wordt met het verlenen van vergunningen en subsidies bij reeds ingediende initiatieven voor windparken op de Noordzee. De ambitie is om nog deze kabinetsperiode vergunningen en subsidie te verlenen voor 950 MW.

Voor 2020 streeft de overheid naar 6000 MW aan windenergie op de Noordzee. Om dit te bereiken werkt het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met de ministeries van EZ, VROM en LNV het lange termijn ontwikkelingsperspectief voor de Noordzee uit. Onderdeel hiervan is het aanwijzen van gebieden op de Noordzee waar windturbineparken kunnen worden gebouwd. De vergunningaanvraag wordt hierbij gecoördineerd behandeld met de subsidieaanvraag.