Vereniging Milieudefensie


Klimaatwet VS is magere stap in de goede richting

29 juni 2009 - Het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe klimaatwet. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten worden teruggebracht. Milieudefensie vindt dat de Verenigde Staten met de nieuwe wet een belangrijke stap zetten door te laten zien dat ze de opwarming van de aarde contsructief willen aanpakken. De wetsonderdelen voor stimulering van hernieuwbare energie, energiebesparing en het creëren van groene banen zijn positief te noemen. Toch heeft Milieudefensie ook veel kritiek, want de ambities van de Verenigde Staten lijken niet bepaald hoog.
Willem Verhaak, campagneleider Milieudefensie "De inzet van de Verenigde Staten is met deze wet nog verre van voldoende. De CO2 -besparing die deze wet gaat opleveren, is tientallen procenten lager dan wetenschappers aanbevelen en komt niet eens in de buurt van wat Europa wil gaan reduceren."

Ook het emissiehandelssysteem dat de klimaatwet voorstelt, zet weinig zoden aan de dijk. "Het is zo lek als een mandje," vindt Verhaak. In het Amerikaanse systeem worden, net als in Europa, veel te veel gratis rechten weggegeven aan bedrijven. De wet biedt bovendien heel veel mogelijkheden om reductieverplichtingen af te kopen in het buitenland, bijvoorbeeld via projecten waarbij bomen aangeplant worden. Er worden veel te veel van deze 'offsets' ofwel afkoopmogeljikheden toegestaan: als ze allemaal gebruikt zouden worden, zouden de Verenigde Staten pas in 2026 hun daadwerkelijke binnenlandse uitstoot hoeven te verminderen om hun doelen te behalen. Verhaak: "Dat staat een goed werkend emissiehandelsysteem, waarin de CO2 -uitstoot een hoge prijs krijgt, in de weg. "

Nu het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de nieuwe wet, moet de Senaat die vervolgens goedkeuren zodat de wet in werking gesteld kan worden. Friends of the Earth US, de zusterorganisatie van Milieudefensie in de Verenigde Staten, is wegens kritiek op de wet de online campagne 'we can do better' gestart. Daarin worden congresleden opgeroepen om de klimaatwet tijdens dat proces nog verder aan te scherpen.

President Obama heeft echter haast, want hij wil het proces hebben afgerond vóór de de VN-klimaattop in Kopenhagen, eind dit jaar. Daar moet een nieuw mondiaal klimaatakkoord worden afgesloten. Milieudefensie vindt ook dat om die reden haast geboden is, maar vindt dat Obama zijn invloed vooral ook moet aanwenden om te zorgen dat de wet om die reden geen lege huls wordt. Aan een zwakke wet heeft het klimaat immers niets.