Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans betrekt 'Millenials' bij toekomst Europa

29 jun 2009 | Staatssecretaris Timmermans sprak vandaag op de Philips van Horneschool te Weert met ongeveer 200 middelbare scholieren. Hij schetste de uitdagingen waar deze generatie in Nederland en Europa mee geconfronteerd zal worden en daagde de scholieren uit om na te denken over hun eigen rol daarin.

Vorige week gaf Timmermans (Europese Zaken) over hetzelfde thema een lezing op de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij signaleerde daar dat vrijheid steeds meer betekent dat mensen hun leven en identiteit ongestoord en naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Maar hoe zit het met de maatschappelijke betrokkenheid van de generatie die wij de Millenials noemen? "Bij de afgelopen Europese verkiezingen zag je dat veel mensen stemden vanuit de gedachte `ik heb rechten, mijn buurman plichten', maar dat is te simpel," zei hij. Ook vroeg hij de scholieren: "Wat doen jullie eigenlijk? Hoe nemen jullie verantwoordelijkheid voor onze samenleving?"

Timmermans betrekt regelmatig jongeren bij discussies over de toekomst van Europa. Ook tijdens buitenlandse werkbezoeken spreekt hij regelmatig op scholen en universiteiten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl