Stadsdeel Zeeburg


---

Politieke avond over kunst, cultuur en dierenwelzijn

29 juni 2009
De politieke avond van de stadsdeelraad van Zeeburg op 23 juni 2009 ging over het kunst- en cultuurbeleid en over dierenwelzijn.

Sprekershoek

Eerst vroeg in de sprekershoek Rina Haarsma aandacht voor de herinrichting van de Bankastraat. Tot haar ergernis was over de ingreep, waarbij stoepen en parkeerplaatsen veranderden, geen inspraak geweest. Vanuit de raad werd gevraagd of de stadsdeelwethouder er met haar over kan gaan praten. Wordt vervolgd.

Kunst en cultuur

Onno van den Muysenberg, cultuurmakelaar van het stadsdeel, gaf een presentatie. Met een terug- en vooruitblik op het 'Zeeburgse' kunst- en cultuurbeleid. Hoogtepunten van de afgelopen tijd passeerden de revue, zoals de uitreiking van de Cultuurprijs en de 14 subsidietoekenningen uit het Bertus Aafjesfonds.

Daarna presenteerde Anneke Jenniskens van de LAgroup, die het stadsdeel adviseert, het nieuwe kunst- en cultuurbeleid. Drie doelstellingen om kunst en cultuur in het stadsdeel naar een hoger plan te tillen, werden toegelicht. Ook is rekening gehouden met de oprichting van het nieuwe stadsdeel Oost.

Kritische vragen kwamen uit het publiek. Hoe gaat het stadsdeel de kwaliteit van kunst en cultuur toetsen en hoe staat het met de kwaliteit van kunst, werd gevraagd. Onno van den Muysenberg gaf aan dat een cultuurcommissie goed kijkt naar de kwaliteit van de kunst. Tot slot vroegen aanwezigen om de verbinding tussen de jeugd en cultuur te waarborgen. Ook vroeg een aanwezige om kunstenaars uit Zeeburg voorrang te geven bij kunst- en cultuurprojecten in het stadsdeel.

Het welzijn van dieren

Het stadsdeel heeft geen dikke nota over dierenwelzijnsbeleid maar is wel actief in de praktijk met bijvoorbeeld maatregelen in het Flevopark en Diemerpark. Zo vertelde Els Corporaal, beheerder van het Diemerpark en ecologe van het stadsdeel, over het natuurlijk beheer van het Diemerpark en over de aandacht voor beschermde diersoorten als de ringslang en de rugstreeppad.

Hoe verschillend het dierenwelzijnsbeleid kan zijn, bleek uit het verhaal van Luc Sour uit Westerpark. Daar hebben ze bijvoorbeeld extra aandacht voor circusdieren, en waar Zeeburg vossen heeft, heeft Westerpark konijnen. De dierenbescherming legde uit welke bevoegdheden de overheid heeft. Meer dan je zou denken. En de GGD legde uit wat hun taak is bij dierplaagbeheersing. Hoe actueel dat is bleek bij berichten over een rattenplaag in Oost, en over kwesties als het wel of niet voeren van duiven.

Er ontspon zich een levendig debat. 'Moet het stadsdeel een eigen dierenwelzijnsbeleid voeren?' De meningen waren verdeeld. Meer aandacht, dieren in hun waarde laten: zeker weten. Maar dat kan ook door gericht beleid voor flora en fauna, of door praktische maatregelen bij herinrichting van openbare ruimte. Kortom, de politiek zal het hier nog wel over hebben.

Volgende politieke avond

De volgende politieke avond is op dinsdag 8 september. Op deze avond staat de vernieuwing van de Indische Buurt centraal.
---