Conclusies NZa-rapport voorbarig volgens Kring-apotheken

29/06/2009 17:52

kring-apotheek B.V.

's-Hertogenbosch 29 juni 2009

In de monitor Contractering Farmacie 2009, trekt de NZa de positieve conclusie dat "niet alle apotheken de voorwaarden van de zorgverzekeraars als te veeleisend ervaren". Het rapport biedt aanknopingspunten voor overleg tussen de marktpartijen, maar aan de randvoorwaarden die vereist zijn voor een vrije onderhandelingssituatie is volgens de Kring-apotheekformule en de aangesloten apothekers nog niet voldaan. De conclusies van de NZa zijn verrassend, als gekeken wordt naar de inhoud van het rapport. Daaruit blijkt dat de contractonderhandeling niet goed lopen. In het rapport staat bijvoorbeeld dat 85% van de apotheekhoudenden zeer ontevreden is over de aangeboden standaardcontracten.

Inhoud monitor

De NZa heeft in de monitor "Contractering Farmacie 2009" onderzocht in hoeverre standaardcontracten en aanvullende contracten zijn afgesloten tussen apotheekhoudenden en zorgverzekeraars. Ook is bekeken tegen welke voorwaarden dat is gebeurd, welke processen er aan vooraf gingen en welke conclusies daaruit

kunnen worden getrokken. De resultaten van deze monitor geven volgens het NZa inzicht in hoe de betrokken partijen met de extra ruimte omgaan en welke gevolgen het flexibele tarief heeft voor de consument en de markt. De conclusies dat de gesloten overeenkomsten een positief signaal zijn en dat een aantal redenen om niet te onderhandelen dit najaar worden opgelost, volgen niet uit de inhoud van het rapport. Het lijkt er op dat de wens hier de vader is van de gedachte.

Resultaten bieden geen basis voor positieve conclusies

Een belangrijke conclusie in het rapport is dat niet alle apotheekhoudenden de voorwaarden van de zorgverzekeraars ervaren als te veeleisend. Onduidelijk is waarop die conclusie is gebaseerd. Er zijn pas 26 contracten getekend, met een receptregelvergoeding die hoger is dan gemiddeld euro 7,28 (het minimum), bovendien is dat geen reden om aan te nemen dat de voorwaarden van de getekende contracten billijk waren. Al met al lijkt het ons geen goede basis om de genoemde conclusie te rechtvaardigen.

De redenen dat er slechts 26 contracten met een hogere gemiddelde receptregelvergoeding zijn afgesloten door de in totaal 2350 apotheekhoudenden, zijn volgens de NZa de late berichtgeving, het verschil in inzicht en de verschillende verwachtingen. Het wantrouwen tussen de zorgverzekeraars en apotheekhoudenden, dat een belemmering vormt voor de verdere onderhandelingen, is vooral te wijten aan een verschil in definities (onderhandelingstaal) en het wederzijds verwijt van te veel marktmacht.

Redenen om niet te onderhandelen vóór 2010 opgelost

De NZa verwacht dat een aantal redenen om niet te onderhandelen of contracten te sluiten, vóór 2010 zijn opgelost. Er is in de optiek van de NZA voldoende tijd om meer gebruik te maken van het flexibele tarief en de "onderhandelingstaal" kan tegen die tijd eenduidiger worden. Het is zeer de vraag of die verwachting gerechtvaardigd is, omdat niet duidelijk is waarop die verwachting gebaseerd is.





http://www.kring-apotheek.nl