CDA

Sterk: Registratie op afkomst van probleemjongeren

De afkomst van probleemjongeren moet kunnen worden geregistreerd. Bij hulpverlening aan jongeren kan dit namelijk bruikbaar zijn. CDA-kamerlid Mirjam Sterk heeft dat bepleit. Volgens Sterk is er in Nederland een groep jongeren die door hun etnische afkomst grotere risicoâs lopen op bepaalde problemen. Uit onderzoek blijkt dat culturele achtergrond een risicofactor is bij bepaalde problemen.

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat er onevenredig vaak problemen voorkomen bij groepen van bepaalde nationaliteit, ten opzichte van andere nationaliteiten. âDan gaat het bijvoorbeeld om criminele Antilliaanse jongeren of om vrouwen uit Somalië of Ethiopië die het risico lopen op vrouwenbesnijdenis. Hulpverleners moeten kunnen zien in hoeverre etniciteit een rol speeltâ, aldus Sterk.

Eerder is er gesproken over etnische registratie in het kader van de Verwijsindex Antilliaanse jongeren (VIA). Deze registratie is er echter nooit gekomen. Sterk wil nu dat in de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) wel de nationaliteit wordt geregistreerd. Hierdoor kunnen specifieke risicoâs van bepaalde groepen sneller in beeld worden gebracht.

---