Gemeente Binnenmaas

Positief resultaat bestuurskrachtmeting Binnenmaas

De afgelopen maanden heeft een adviesbureau de bestuurskracht van de Hoeksche Waardse gemeenten (m.u.v. Oud-Beijerland, die dat al eerder had laten doen) en de Hoeksche Waardse samenwerking gemeten. Het doel van de bestuurskrachtmeting was vast te stellen of de gemeenten in staat zijn hun maatschappelijke opgaven met succes uit te (laten) voeren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de vier verschillende rollen van de gemeente: de rol van bestuur, van dienstverlener, van participant in het openbaar bestuur en van organisatiebeheerder.

In het eindrapport 'Met vertrouwen de toekomst tegemoet' scoort gemeente Binnenmaas als volgt:


* als bestuur: voldoende tot goed. De gemeente heeft haar opgaven in beeld, is actief aan het ontdekken wat zij lokaal en regionaal wil bereiken en hoe ze dat wil bereiken. De bereidheid en motivatie van politiek en bestuur om daarin te investeren is aanwezig. Het afstemmen van wederzijdse verwachtingen met burgers en maatschappelijke organisaties is een uitdaging die voortdurend aandacht en extra inspanning van de bestuurders van de gemeente vergt.

* als dienstverlener: voldoende. Ook voor deze rol geldt dat de gemeente toekomstige opgaven in beeld heeft en in de pas loopt met ontwikkelingen die met name landelijk worden voorgeschreven.
* als participant in het openbaar bestuur: voldoende. Door het toenemende aantal opgaven dat in regionaal verband wordt opgepakt en het letterlijk daarbij op afstand staan, loopt de raad het risico onvoldoende toe te komen aan haar kaderstellende en controlerende rol. De raad moet zich bewust zijn van dat risico en hierin investeren. De provincie waardeert de inzet van de gemeente en haar positie in de regio.

* als organisatiebeheerder: voldoende tot goed. De gemeente signaleert knelpunten in de eigen organisatie en treedt deze actief tegemoet. De strategie van de gemeente wordt vertaald naar de wijze waarop de organisatie in de toekomst moet gaan functioneren (regiegemeente). De wijze waarop ontwikkelingen worden vormgegeven verdient waardering (op een lerende manier, open en met zn allen). De gemeente moet zich wel bewust zijn van de risicos die aan een dergelijke wijze van ontwikkelen kleven.

De bestuurskrachtmeting geeft bovenal, rekening houdend met het feit dat de gemeente Binnenmaas pas twee jaar bestaat, een goed beeld van de sterke en zwakke kanten van het lokaal bestuur. Ook geeft het een overzicht van de kansen en risicos die zich nu en in de toekomst kunnen voordoen. Tevens biedt de meting advies over de maatregelen die nodig zijn om er voor te kunnen zorgen dat de toekomstige bestuurskracht in de pas zal lopen met visie, ambitie en opgaven.

De gemeenteraad bespreekt het rapport in zijn vergadering van donderdag 9 juli a.s.

Download hier het rapport 'Met vertrouwen de toekomst tegemoet' download .