Ingezonden persbericht

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 27

Ingang Oost, maandag 29 juni, 19.25 uur, Nederland 1
De bijna 2-jarige Jah-Raily de Groen heeft hete bakolie over zijn gezicht gekregen.
De Ambulancedienst brengt de heer Peemen naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij is met zijn scooter tegen een fietser gebotst.
Mevrouw van Poppel heeft een huishoudelijk ongelukje gehad met toch wel grote gevolgen.
Sander Visser is slachtoffer geworden van een kantelende koelkast.

Ik mis je, dinsdag 30 juni, 13.55 uur, Nederland 2
Gerard en Annemarie Remijn kunnen hun geluk niet op als hun zoontje Ruben wordt geboren. Bij het eerste bezoek aan het consultatiebureau blijkt het echter niet goed te zijn met hem. Ruben is te klein en wordt opgenomen. Omdat hij ook problemen heeft met zijn ontlasting worden er darmonderzoeken gedaan. Hieruit blijkt dat Ruben een ziekte heeft die zijn afweersysteem verzwakt, maar verder is hij gezond.
Ruben blijft echter te klein voor zijn leeftijd. Hij krijgt een sonde voor de benodigde voeding en vanaf dat moment gaat het steeds beter met hem. Hij begint explosief te groeien en gaat er met de dag gezonder uit zien. Niemand kan dan ook vermoeden wat het gezin op 14 april 2008 te wachten staat.

In Ik Mis Je gaat presentatrice Marion Lutke samen met Gerard en Annemarie terug naar 14 april 2008. Ze halen herinneringen op aan Ruben, 'het kleine mannetje'.

Intensive Care, dinsdag 30 juni, 19.27 uur, Nederland 1
De hartchirurg

Operaties in en rondom het hart grijpen vaak diep in in het leven van de patiënt. Dankzij de technische vaardigheden en uiterste concentratie van de hartchirurg kunnen verstopte kransslagaderen, ritmestoornissen, een lekkende klep en andere levensbedreigende ziekten goed worden behandeld.
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

40 Dagen zonder Seks, dinsdag 30 juni, 20.30 uur, Nederland 3
Chantal
In 40 dagen zonder seks gaan zeven jongeren de uitdaging aan om zich veertig dagen van alle vormen van seks te onthouden. Zij maken deel uit van een jongerencultuur waarin seks een belangrijke plek inneemt. Door veertig dagen te 'vasten', creëren ze voor zichzelf de mogelijkheid om te kijken naar de plek die seks in hun leven inneemt.

Chantal (22) werkt als garderobemeisje in een kroeg op het Leidseplein. Overdag doet ze een thuisstudie HBO Rechten en werkt ze bij een zwembad. Seks is voor Chantal een levensmiddel. "Ik heb geen idee waarom ik zoveel seks nodig heb. Ik wil erachter komen of seks een verslaving is voor mij. En zo ja, waarom ik die verslaving dan heb. Ik wil er niet meer afhankelijk van zijn."

Als Arie Chantal overvalt, is ze niet blij. Ze heeft namelijk behoorlijk wat seksspeeltjes die ze moet inleveren. Al vanaf het begin heeft ze het moeilijk, maar haar collega's in de bar maken het haar nog moeilijker. En dan heeft Chantal ook nog eens haar zinnen gezet op een jongen met wie ze echt graag seks wil hebben.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 3 juli, 14.38 uur, Z@pp
De bananenschillen

"We gaan een stukje doen over elkaar beschermen," zegt Dop met volle mond. Hij gooit zijn bananenschil op de vloer van de Wiebelwagen. "Dat is gevaarlijk! Daarover kan iemand uitglijden!", waarschuwt Elly. Dop en Kurk denken met schrik aan de bananenschillen die ze eerder op straat hebben gegooid. "We moeten de mensen op straat beschermen", vindt Kurk, "dat ze niet uitglijden." Dop en Kurk gaan de mensen waarschuwen: "Attentie, hier ligt een bananenschil. Niet uitglijden. Attentie." toetert Kurk. Maar, oh nee! Een mevrouw glijdt toch uit ze wordt boos op Dop en Kurk, want die moesten een beetje lachen... De mevrouw rent Dop en Kurk achterna.

De Dorpsdokter, vrijdag 3 juli, 19.27 uur, Nederland 1
Jan en Rosemary, de dokter in opleiding, bezoeken de heer Burggraaf, die al een aantal dagen hoe koorts heeft en erg ziek is.
Marleen snijdt 'wild vlees' weg bij Erik. Hij heeft een ingegroeide teennagel en dat is erg pijnlijk. Meneer De Groot ziet lichtflitsen en Jan legt hem uit, wat er aan de hand is.
Mevrouw De Jong is bang voor een nierbekkenontsteking. Ze heeft dat eerder gehad en is bang voor de pijn.
Karin is op haar pols gevallen en die is mogelijk gebroken.

Jan en Marleen, vader en dochter, oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor.
De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.

Hoedoejijdat.nu, zaterdag 4 juli, 8.20 uur, Nederland 2
In het tv-programma Hoedoejijdat.nu is de hoofdgast iemand die met een vraag of probleem rondloopt en die daarmee een stap verder geholpen wil worden. Herman Wegter, een van de presentatoren, bezoekt de gast thuis en vraagt van wie hij hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Ze bekijken een filmpje van de deskundige, waarop die iets uit zijn eigen ervaring vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaan Herman en de gast aan de slag. Zou het werken?
Ondertussen zoekt Mirjam Bouwman uit of er meer mensen zijn die met dit probleem zitten en hoe zij het aanpakken.

Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur (Nederland 2).

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

Checkpoint, zaterdag 4 juli, 9.58 uur, Nederland 3
Hoeveel schade kan een voetbal aanrichten aan een auto? Kun je met een voetbal door een raam schieten? In de Jongens/Meisjestest checken we wie er beter meer dingen tegelijkertijd kan doen. Lukt het bijvoorbeeld nog om sommetjes te maken terwijl je rauwe eieren moet overgooien? En in de vette fietsentest: hoeveel kilo kan een bagagedrager aan en hoe sterk is de frame van je fiets eigenlijk?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 4 juli, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt Nederland Zingt het Byzantijnskoor Drenthe o.l.v. Johan Rodenhuis, Gomarus Schoolkoor o.l.v. Jeljer Vlieg en soliste Annemet Lems vanuit de St. Clemenskerk in Steenwijk
Het Byzantijnskoor Drenthe zingt Byzantijnse Muziek, middeleeuwse heilige zang van de christelijke kerken die de Orthodoxe traditie volgen. Deze traditie omvat het Griekstalige deel van de wereld. De traditie is ontwikkeld in Byzantium vanaf de oprichting van de hoofdstad Constantinopel in het jaar 330 tot aan de val in 1453. Een belangrijk concept voor de vorming van Byzantijnse muziek is het idee van samenzang. "Iedereen moet meedoen in koorzang zodat harmonie en samenzang ontstaat en zing samen de grondtoon Gods, jullie kunnen zingen met een stem door Jezus Christus tot de Vader, opdat Hij u zal horen en door uw goede daden herkennen dat u deel bent van Zijn Zoon." Wat duidelijk naar voren kwam in de ceremonie van de liturgie was de actieve deelname van het volk in de uitvoering, in het bijzonder in het zingen van de hymnes, responsies en psalmen.

Een Goed Begin, zaterdag 4 juli, 19.00 uur, Nederland 2
Janita ten Have is 24 jaar als ze samen met haar vriend een kindje verwacht. Vanaf het moment dat Janita zwanger is, speelt bij haar de vraag: hoe ga ik mijn kind straks opvoeden, wat ga ik haar meegeven in het leven? Zelf is Janita gelovig opgevoed, maar in haar puberteit heeft ze het gevoel dat het geloof haar opgelegd wordt. Wanneer ze 18 jaar is, gaat ze zelfstandig wonen en het leven ontdekken, zonder kerk.

In de loop van de zwangerschap groeit de wens om haar kind te laten dopen, maar Janita weet dat ze eerst aan haar relatiie met God moet werken. Dan wordt Yavienia geboren. Maar de relatie met haar vriend gaat uit en Janita komt er alleen voor te staan.
Het verdriet is groot, maar voor Janita is één ding duidelijk: voor haar dochter gaat ze door het vuur. Ze zoekt een fulltime baan en met hulp van ouders lukt het Janita om het leven met haar dochter op de rails te krijgen.

Als het iets rustiger wordt, beseft Janita dat ze met God wil leven, maar nú uit eigen keus. Ze komt in contact met iemand van de kerk en na een cursus hakt ze een paar belangrijke knopen door. Ook wil ze graag haar dochter laten dopen.
In Een Goed Begin volgen we Janita in haar dagelijks leven als alleenstaande moeder van een dochter van bijna 2 en maken we mee welke keuzes Janita heeft gemaakt voor zichzelf en Yavienia.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 4 juli, 19.35 uur, Nederland 2
'The Windsors', een 5-delige serie over de interessante geschiedenis van het moderne Britse koningshuis, met unieke en nooit eerder op de Nederlandse televisie vertoonde beelden.

Planet Earth, zaterdag 4 juli, 20.15 uur, Nederland 2
Grotten
Grotten zijn een van de weinige leefomgevingen die niet rechtstreeks door zonlicht worden aangedreven, maar dat betekent niet dat er geen dieren leven. In deze aflevering dringen we door in de mysterieuze, eeuwige duisternis van de onbekende, ondergrondse wereld van grotten, spelonken en tunnels.
De Cave of Swallows in Mexico is een verticale schacht van 400 meter diep. Hij is diep genoeg om het hele Empire State Building te verzwelgen, maar toch zijn er maar weinig mensen die van zijn bestaan weten. De Lechuguilla-grot in de Verenigde Staten is 193 kilometer lang en 500 meter diep. Hij bevat holtes die gevuld zijn met heel bijzondere kristallen, waarvan sommige wel zes meter lang zijn. Het is een uniek natuurverschijnsel, maar toch heeft bijna niemand van de naam Lechuguilla gehoord.
Blinde grotvissen leven in grotwatervallen, waar ze blijven hangen met microscopische haken die aan hun platte vinnen zitten. Ze zijn tot nog toe nooit eerder gefilmd. De Deer Cave in Borneo is een dagverblijf voor vijf miljoen vleermuizen. Met hun uitwerpselen houden ze een complete dierengemeenschap in leven. Als je op deze gigantische hoop uitwerpselen schijnt, zie je hoe miljoenen glinsterende insecten zich aan de mest te goed doen.
Planet Earth daalt af in een nog niet eerder ontdekte wereld, waar we kennismaken met enkele van de vreemdste dieren op aarde. De Texaanse grotsalamander en de grot-engelvissen in Thailand hebben geen ogen en geen pigment. Hun volledige populaties leven in slechts een handjevol grotten.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 5 juli, 9.20 uur, Nederland 1
Gastpresentator ds. Hans van Ark gaat drie weken lang op bezoek bij de voorbereidingen voor de Pinsterconferentie Opwekking in Biddinghuizen. Hij spreekt daar met mensen die het terrein klaarmaken voor dit evenement met tienduizenden bezoekers.
Op de conferentie van Opwekking worden tijdens de Pinksterdagen tientallen kilo's patat en vele honderden frikandellen gebakken. Patatbakker Marc Feenstra geeft de presentator een kijkje in zijn keuken. Samen beginnen ze in de vrieskist en volgen ze de patat tot deze smakelijk gegeten wordt door een gast van de conferentie.

Omega Code, zondag 5 juli, 14.30 uur, Z@pp
Je hebt heel erg lang haar en het maakt je enorm sterk. Niemand kan je verslaan totdat je haar wordt afgeknipt...het overkwam Simson. Weten de teams genoeg over deze sterke man? Zijn zij sterk genoeg om de spannende spelen te winnen of belanden ze in de snot? Want dan lopen ze de vette spelcomputer mis! Je ziet het in de Omega Code.

Noot voor redactie,