Gemeente Rotterdam
2009 | 107

29 juni 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Vruchtbaar werkbezoek Marokko van burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb kijkt tevreden terug op het werkbezoek dat hij van 24 t/m 28 juni bracht aan Marokko. Hij heeft afspraken gemaakt op het gebied van economie, veiligheid, water en energie. "De Marokkaanse markt biedt goede kansen voor Rotterdamse bedrijven. Zo sprak ik de directeur van een groot Marokkaans bedrijf dat dringend verlegen zit om extra kennis en capaciteit. Ik breng dit bedrijf vandaag nog in contact met Rotterdamse bouwers", aldus de burgemeester.

In Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko en partnerstad van Rotterdam, sprak Aboutaleb met de onlangs herkozen burgemeester Sajid. Burgemeester Sajid toonde zich bijzonder geïnteresseerd in het aanhalen van de banden met Rotterdam, vooral op het gebied van klimaat, energie en water.

De Rotterdamse burgemeester ontmoette in Casablanca ook de heer Mouzouni, korpschef van deze stad. Het korps Rotterdam-Rijnmond werkt al jarenlang samen met de politie van Casablanca, onder meer op het gebied van terrorismebestrijding en het tegengaan van radicalisering. Korpschef Mouzouni heeft toegezegd dit najaar Rotterdam te bezoeken om de politiële samenwerking verder te versterken.

In Rabat voerde Aboutaleb gesprekken met de ministers van Buitenlandse en Religieuze Zaken. Wederzijds is het belang benadrukt van goede informatie-uitwisseling over wettelijke en andere maatregelen die de Marokkaans - Nederlandse gemeenschap in Rotterdam raken, zoals bijvoorbeeld het familierecht.

In gesprekken tussen de burgemeester en het Marokkaanse bedrijfsleven bleek verder grote belangstelling voor de knowhow van Rotterdamse bedrijven op het gebied van logistiek, bouw en water. Met de Marokkaanse werkgeversvereniging CGEM is tot slot gesproken over de mogelijkheid om Nederlandse studenten stageplaatsen aan te bieden bij Marokkaanse bedrijven.